przepisy

Przepis #253 Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Seler naciowy można w naszej kuchni przemycić na wiele sposobów. Jest to bogata w wiele składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do domowych dań. Można ją jeść na surowo lub przyrządzać domowe soki ale równie dobrze można wykorzystać ją do przygotowania pysznych orkiszowych naleśników. Poniższa propozycja na naleśniki jest opcją wegetariańską ale by nieco ją wzbogacić można dodać mięso. Do farszu można wykorzystać ulubione warzywa ale to jednak seler naciowy pełnie tutaj kluczową rolę. Dzięki swoim walorom smakowym podkręca smak naszego dania a dodatkowo wzbogaca o wiele wartości odżywczych. Ciasto naleśnikowe bazuje na mące orkiszowej, którego smak został wzbogacony o dodatek suszonej papryki – ale równie dobrze można zamiast niej użyć na przykład drobno posiekanych suszonych pomidorów czy ulubionych przypraw. Takie danie świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. To świetna propozycja na przemycenie do naszej diety selera naciowego, który jest coraz bardziej doceniany za swoje właściwości.

Składniki

(2 porcje)

Naleśniki

  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie

  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 marchewka
  • ½ pora
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • odrobina wody

Wykonanie

Naleśniki

Do miski wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko oraz wlewamy wodę. Dodajemy sól oraz paprykę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor.

Farsz

Cebulę kroimy w kostkę. Marchew oraz pietruszkę obieramy a następnie kroimy w słupki. Por również oczyszczamy i kroimy w plasterki. Seler naciowy oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pokrojone warzywa. Dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy w rulon.

Naleśniki możemy podawać z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Jak jeszcze przemycić seler naciowy do naszej diety? Wiele ciekawych artykułów oraz smacznych przepisów znajdziesz na stronie
www.nacioweselerlove.pl  lub na Facebooku .


Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *