Witajcie,
ciastka na diecie? Czemu nie? Można je zjeść pod warunkiem, że zrobimy je sami (lub znajdziemy w sklepie z dobrym składem). Moja dzisiejsza propozycja to domowe Markizy z kremem czekoladowym. Są wegańskie (jeśli nie dodamy miodu a zamiast zwykłego mleka damy roślinne), bez glutenu (jeśli użyjemy mąki z bezglutenowych płatków owsianych), bez laktozy oraz jajek. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a smakują wyśmienicie. Musicie ich koniecznie spróbować!
Wartości odżywcze na 100 g: 247 kcal w tym: B: 6,8 g; W: 42 g; T: 3,7 g.
Składniki
(ilość zależy od wielkości naszych foremek do wykrawania)
Ciasto
– 60 g mąki owsianej
– 20 g mąki kokosowej
– 30 g syropu daktylowego lub innego słodzidła w płynnej postaci
– 70 ml zwykłego lub roślinnego
– 1,5 łyżki kakao
Nadzienie
– 80 g namoczonych daktyli
– 2 łyżeczki kakao
Wykonanie
Do miseczki wrzucamy mąką owsianą i kokosową. Wlewamy słodzidło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała zbita masa (jeśli będzie zbyt lepka można podsypać mąką). Następnie rozwałkowujemy ciasto – najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia – oraz wykrawamy kształt ciastek.
Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem. Daktyle odsączamy z nadmiaru wody. Wkładamy do miski i dodajemy kakao. Całość blendujemy na jednolitą masę, którą przekładamy wystudzone ciastka.
Ciastka Markizy są świetną alternatywą dla sklepowych ciastek. Do ich przełożenia można użyć innych kremów na przykład bananowego czy kokosowego.
Smacznego!
W.