Witajcie,
okres letni to dla mnie czas na drożdżowe i kruche ciasta z różnego rodzaju owocami. Dzisiaj przygotowałam dla Was pyszny przepis na aromatyczne i bardzo letnie – drożdżówki z truskawkami – bez białego cukru i białej mąki. To idealny deser na letnie popołudnia czy wakacyjne wycieczki. Bez problemu można je spakować w plecak i zabrać ze sobą. Ciasto na drożdżówki robi się bardzo prosto i szybko – w jednym naczyniu. Są lekkie i puszyste oraz co najważniejsze – niezwykle smaczne!
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej
- 130 ml mleka ryżowego
- 20 g drożdży świeżych
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
- 2 żółtka
- 4-6 dużych truskawek
- odrobina cukru
Kruszonka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka ksylitolu lub innego sypkiego słodzidła
Wykonanie
Mleko podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) w rondelku. Do miski wkładamy drożdze i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy odrobinę cukru i pozostawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy mąkę oraz słodzidło. Dodajemy żółtka. Całość mieszamy i zagniatamy (może powstać dość lejąca masa, można wtedy podsypać mąką). Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Z wyrośniętego ciasta układamy łyżką na blasze drożdżówki. Na każdej układamy pokrojone na ćwiartki truskawki. W miseczce mieszamy masło, mąkę oraz słodzidło tak by powstała kruszonka. Posypujemy nasze drożdżówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min.
Drożdżówki można zrobić z dowolnymi sezonowymi owocami jak na przykład maliny czy jagody. Świetnie smakują na ciepło!
Smacznego!
P.S Jeśli masz ochotę na więcej zdrowych przepisów to zapraszam do zapoznania się z ofertą moich kulinarnych ebooków! To aż 180 zdrowych przepisów na różne posiłki od śniadania po kolację! Przekonaj się, że zdrowe odżywianie może być proste, smaczne, szybkie i tanie! Dowiedz się więcej – TUTAJ
Na pewno przetestuję!!! :))
Ile sztuk drożdżówek wychodzi z tego przepisu?
około 5-6 w zależności do wielkości:)