Witajcie, bardzo aromatyczne babeczki brownie z dodatkiem truskawek! Do ich przygotowania potrzeba dużo gorzkiej czekolady, dlatego warto zwrócić uwagę by była dobra jakościowo i bez dodatku białego cukru. Zamiast oleju kokosowego możesz użyć zwykłego masła a zamiast mąki orkiszowej np. mąki pełnoziarnistej. Babeczki możesz również zrobić z innymi sezonowymi owocami na przykład borówkami malinami czy brzoskwiniami. Skusisz się na jedną?
Składniki ( 11 sztuk) 1 babeczka to 212 kcal w tym: B: 4 g W: 14 g T: 16 g
- 100 g oleju kokosowego lub masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- 11 truskawek
Wykonanie
Czekoladę podziel na kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej – wystudź. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Jajka oraz ksylitol ubij na jednolitą masę. Do czekoladowej masy przesiej mąkę a następnie dodaj masę jajeczną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do foremek/papilotek nałóż po 1 łyżce masy, włóż truskawkę i przykryj drugą łyżką czekoladowej masy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Wystudzone babeczki możesz udekorować na przykład kremem na bazie kvargu/skyru (serek wymieszaj z ksylitolem/erytrolem), posypać zmielonym ksylitolem lub polej roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Weronika.