FIT ciasto arbuz – bez dodatku cukru

Witajcie, inspirowane naturą ciasto przypominające arbuza! Zielony biszkopt, serowa masa oraz galaretka truskawkowa a w niej kilka zatopionych rodzynek – czyż nie przypominają arbuzowych pestek?:) Ciasto świetnie sprawdzi się letnie dni lub w chłodniejsze by przypomnieć sobie smak lata. Ciasto nie zawiera białego cukru i możesz je zrobić w wersji bezglutenowej . Skusisz się na porcję?

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 120 kcal w tym: B: 13 g W: 14 g T: 2 g

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 100 g szpinaku (świeżego lub rozmrożonego)
  • 2 łyżki erytrolu/ksylitolu
  • 40 g mąki orkiszowej
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 300 g twarogu (np. z wiaderka ale może być również w kostce)
  • 350 g skyru/kvargu/ serka homogenizowanego
  • 100 ml gorącej wody
  • 20 g żelatyny
  • 3 łyżki kyslitolu/erytrolu

Dodatkowo

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru na 0,5 l wody
  • 2 łyżki rodzynek

Wykonanie

Biszkopt

Szpinak zblenduj na gładką masę ale jeśli wybierasz mrożony, rozmroź go wcześniej. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodaj ksylitol i następnie żółtka. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj zblednowany szpinak. Połącz bardzo delikatnie wszystkie składniki. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudź i w razie konieczności zetnij lekko wierzch biszkoptu by był równy. Biszkopt przełóż do tej samej formy co był pieczony ale tym razem wyłożonej folią spożywczą.

Masa serowa

Ser i kvarg/skyr wymieszaj z ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, lekko przestudź. Przestudzoną żelatynę wlewaj powoli do masy serowej. Gotową masę przelej na biszkopt. Schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.

W międzyczasie przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do wystudzenia. Wyciągnij ciasto z lodówki i na serowej masie ułóż (możesz lekko docisnąć) rodzynki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej ją na ciasto i ponownie schowaj do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Weronika.

Polecane