Lemoniada arbuzowa – bez dodatku cukru

Witajcie, w letnie dni nic lepiej nie smakuje jak orzeźwiające napoje. Bez problemu możesz przygotować taki w swoim domu i to bez dodatku białego cukru! Oprócz popularnej lemoniady cytrynowej idealnie schłodzi również lemoniada arbuzowa z dodatkiem mięty oraz cytryny.

Zamiast białego cukru dla osłody możesz wykorzystać miód, ksylitol czy erytrytol. Domowa arbuzowa lemoniada smakuje najlepiej schłodzona lub z dodatkiem kostek lodu. Jest tak dobra, że warto zrobić od razu podwójną porcję. Gotową lemoniadę możesz przechowywać w lodówce 3-4 dni. Dodatkowo możesz dorzucić inne świeże owoce takie jak borówki, truskawki czy maliny co jeszcze bardziej wzbogaci smak napoju!

Składniki

  • 450 g arbuza 
  • 250 ml niegazowanej wody 
  •  sok z 1/2 cytryny 
  • 1/3 szklanki herbaty miętowej (wystudzonej)
  • 2 łyżki miodu 
  • kostki lodu 

Wykonanie

Wszystkie składniki (oprócz kostek lodu) zblenduj dokładnie. Gotowy sok przetrzyj przez sito (by pozbyć się pestek). Przelej do szklanek i podawaj z kostkami lodu.

Masz ochotę na więcej zdrowych przepisów? Sprawdź moje ebooki – wchodzę do sklepu. Wśród ebooków znajdziesz propozycje na zdrowe sałatki, desery z niskim ideksem glikemicznym, tanie i ekonomiczne przepisy, gotowe jadłospisy oraz dużo więcej! Wszystkie przepisy zawarte w ebookach zawierają infomację o kaloryczności oraz wartościach odżwyczych a w ebooku “40 przepisów na desery z niskim IG” również informację o ideksie glikemicznym.

Odwiedź sklep i sprawdź dostępne ebooki – https://health-fit-life.pl/sklep

Smacznego!

Weronika.

Polecane