Witajcie, w letnie dni nic lepiej nie smakuje jak orzeźwiające napoje. Bez problemu możesz przygotować taki w swoim domu i to bez dodatku białego cukru! Oprócz popularnej lemoniady cytrynowej idealnie schłodzi również lemoniada arbuzowa z dodatkiem mięty oraz cytryny.
Zamiast białego cukru dla osłody możesz wykorzystać miód, ksylitol czy erytrytol. Domowa arbuzowa lemoniada smakuje najlepiej schłodzona lub z dodatkiem kostek lodu. Jest tak dobra, że warto zrobić od razu podwójną porcję. Gotową lemoniadę możesz przechowywać w lodówce 3-4 dni. Dodatkowo możesz dorzucić inne świeże owoce takie jak borówki, truskawki czy maliny co jeszcze bardziej wzbogaci smak napoju!
Składniki
- 450 g arbuza
- 250 ml niegazowanej wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki herbaty miętowej (wystudzonej)
- 2 łyżki miodu
- kostki lodu
Wykonanie
Wszystkie składniki (oprócz kostek lodu) zblenduj dokładnie. Gotowy sok przetrzyj przez sito (by pozbyć się pestek). Przelej do szklanek i podawaj z kostkami lodu.
Masz ochotę na więcej zdrowych przepisów? Sprawdź moje ebooki – wchodzę do sklepu. Wśród ebooków znajdziesz propozycje na zdrowe sałatki, desery z niskim ideksem glikemicznym, tanie i ekonomiczne przepisy, gotowe jadłospisy oraz dużo więcej! Wszystkie przepisy zawarte w ebookach zawierają infomację o kaloryczności oraz wartościach odżwyczych a w ebooku “40 przepisów na desery z niskim IG” również informację o ideksie glikemicznym.
Smacznego!
Weronika.