Przepis#289 FIT Cake Pops – bez glutenu

Witajcie, cake pops czyli małe słodkie kuleczki powstałe z połączenia kawałków upieczonego wcześniej ciasta z dodatkiem kremu, które łączy wszystkie składniki by móc uformować kulki a następnie nałożyć je na patyk. Wyglądem przypominają trochę lizaki. Najczęściej zostają oblane czekoladą a następnie udekorowane różnymi posypki, dlatego też nie tylko świetnie smakują ale są także ładną dekoracją, którą później można zjeść. Moje Cake Pops zrobiłam na bazie dobrze Wam znanego z innych przepisów biszkoptu bezglutenowego. Upiekłam go dzień wcześniej i zostawiłam na blacie przez przykrycia by lekko się wysuszył. Następnego dnia podzieliłam go na kawałki i zblendowałam z jogurtem greckim. Dekoracja to oczywiście gorzka czekolada i posypki: drobno posiekane orzeszki oraz starta gorzka czekolada.

Próbowaliście Cake Pops? Macie swoje ulubione przepisy?

Składniki (5-6 sztuk)

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 25 g mąki kukurydzianej (może być kokosowa lub inna dowolna mąka bezglutenowa)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego

Dodatkowo

  • 80-100 g jogurtu greckiego
  • 70 g gorzkiej czekolady min 70% bez cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • dowolne posypki
  • patyczki do cake pops lub wykałaczki (ostrą część odetnij)

Wykonanie

Dzień wcześniej przygotuj biszkopt.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj ksylitol. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem/sodą. Masę przelej do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudź. Pozostaw na blacie najlepiej na całą noc by biszkopt wysechł.

Następnego dnia

Biszkopt podziel na mniejsze kawałki i zblenduj z jogurtem. Jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodaj odrobinę więcej jogurtu niż podałam w przepisie. Z tak powstałej masy ulep kuleczki. W każdą wbij patyczek. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej kokosowy. Polej kuleczki a następnie obtocz w posypce. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *