przepisy

Przepis# 290 Kasza z zielonym sosem z brokułu

Witajcie, proste i aromatyczne danie z wykorzystaniem kaszy oraz brokułu. Kasza to niezwykle zdrowy produkt znany oraz doceniany w naszej kuchni od pokoleń. Z wykorzystaniem kaszy powstało wiele dań oraz przysłów – znacie powiedzenie „kipi kasza kipi groch…”? Kaszę można przygotować na milion sposobów! Moja dzisiejsza propozycja to pyszny zielony sos, którego bazą jest brokuł. To cenne warzywo jest bogate w wiele składników odżywczych takich jak: sulforafan czy potas. Przygotowanie sosu jest bardzo proste i szybkie a dodatkowo potrzebujesz tylko kilka prostych składników.

Danie dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki (2 porcje)

  • woreczek kaszy pęczak (100 g)
  • 1 średni brokuł
  • ½ cebuli czerwonej
  • małe opakowanie śmietany 12% (200 ml)
  • 1/3 szklanki wody
  • kawałek sera pleśniowego
  • sól, pieprz, czosnek suszony,
  • szczypta chili

Wykonanie

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości (około 10-12 minut). Ugotowany brokuł odcedź i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulkę. Dodaj pokrojony brokuł i smaż przez 1-2 minuty. Wlej wodę. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przypraw do smaku. Ugotowany sos podawaj z kaszą. Na wierzchu dania ułóż kawałki sera pleśniowego. Posyp chili.

Gotowe danie możesz również posypać posiekaną natką pietruszki lub pestkami dyni czy słonecznika.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *