Przepis# 290 Kasza z zielonym sosem z brokułu

Witajcie, proste i aromatyczne danie z wykorzystaniem kaszy oraz brokułu. Kasza to niezwykle zdrowy produkt znany oraz doceniany w naszej kuchni od pokoleń. Z wykorzystaniem kaszy powstało wiele dań oraz przysłów – znacie powiedzenie „kipi kasza kipi groch…”? Kaszę można przygotować na milion sposobów! Moja dzisiejsza propozycja to pyszny zielony sos, którego bazą jest brokuł. To cenne warzywo jest bogate w wiele składników odżywczych takich jak: sulforafan czy potas. Przygotowanie sosu jest bardzo proste i szybkie a dodatkowo potrzebujesz tylko kilka prostych składników.

Danie dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki (2 porcje)

  • woreczek kaszy pęczak (100 g)
  • 1 średni brokuł
  • ½ cebuli czerwonej
  • małe opakowanie śmietany 12% (200 ml)
  • 1/3 szklanki wody
  • kawałek sera pleśniowego
  • sól, pieprz, czosnek suszony,
  • szczypta chili

Wykonanie

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości (około 10-12 minut). Ugotowany brokuł odcedź i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulkę. Dodaj pokrojony brokuł i smaż przez 1-2 minuty. Wlej wodę. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przypraw do smaku. Ugotowany sos podawaj z kaszą. Na wierzchu dania ułóż kawałki sera pleśniowego. Posyp chili.

Gotowe danie możesz również posypać posiekaną natką pietruszki lub pestkami dyni czy słonecznika.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz