Witajcie, proste i aromatyczne danie z wykorzystaniem kaszy oraz brokułu. Kasza to niezwykle zdrowy produkt znany oraz doceniany w naszej kuchni od pokoleń. Z wykorzystaniem kaszy powstało wiele dań oraz przysłów – znacie powiedzenie „kipi kasza kipi groch…”? Kaszę można przygotować na milion sposobów! Moja dzisiejsza propozycja to pyszny zielony sos, którego bazą jest brokuł. To cenne warzywo jest bogate w wiele składników odżywczych takich jak: sulforafan czy potas. Przygotowanie sosu jest bardzo proste i szybkie a dodatkowo potrzebujesz tylko kilka prostych składników.
Danie dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki (2 porcje)
- woreczek kaszy pęczak (100 g)
- 1 średni brokuł
- ½ cebuli czerwonej
- małe opakowanie śmietany 12% (200 ml)
- 1/3 szklanki wody
- kawałek sera pleśniowego
- sól, pieprz, czosnek suszony,
- szczypta chili
Wykonanie
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości (około 10-12 minut). Ugotowany brokuł odcedź i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulkę. Dodaj pokrojony brokuł i smaż przez 1-2 minuty. Wlej wodę. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przypraw do smaku. Ugotowany sos podawaj z kaszą. Na wierzchu dania ułóż kawałki sera pleśniowego. Posyp chili.
Gotowe danie możesz również posypać posiekaną natką pietruszki lub pestkami dyni czy słonecznika.
Smacznego!