Dzisiaj zamiast trzech przepisów z cyklu “Trzy przepisy na…” mam dla Was cały jadłospis! A dokładnie letni jadłospis z ebooka “185 zdrowych jadłospisów”. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje:) Przepisy bazują na sezonowych produktach by skorzystać z letnich smaków najbardziej jak się da! Jadłospis składa się z 5 dań: śniadania, dwóch przekąsek, obiadu oraz kolacji.
Ebook” 185 zdrowych jadłospisów” to nowość na rynku ponieważ zawiera w sobie gotowe jadłospisy aż na 6 miesięcy czyli 900 przepisów. Wszystkie zawarte w nim przepisy nie zawierają białej mąki oraz białego cukru. Każdy posiada także informacje o kaloryczności oraz wartościach odżywczych.
Teraz ebook “185 zdrowych jadłospisów” zamówisz o 40 % taniej! Sprawdź tutaj.
Przepisy na dania z jadłospisu znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.
Życzę smacznego!
Śniadanie – Placuszki z serka wiejskiego z sosem brzoskwiniowym
Kcal: 328 B: 19 g W: 25,5 g T: 17 g
Składniki
- białko z 1 jajka (35 g)
- mąka owsiana 1 łyżka (20 g)
- serek wiejski (100 g)
- soda oczyszczona szczypta
- olej 1 łyżka (10 ml)
- brzoskwinia 1 duża (85 g)
Wykonanie
Białko ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z serkiem oraz sodą i dodaj ubite jajko. Całość delikatnie wymieszaj. Smaż placuszki z obu stron na złocisty kolor (jeśli masz dobrą patelnię, to smaż bez tłuszczu, jeśli nie, użyj łyżki oleju). Podawaj z sosem brzoskwiniowym: brzoskwinię obierz i zblenduj na jednolitą masę.
Przekąska I – Sałatka z arbuzem i serem ricotta
Kcal: 323 B: 9 g W: 31 g T: 19 g
Składniki
- sałata garść
- arbuz (200 g)
- truskawki 5 szt. (100 g)
- ricotta (100 g)
- oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
- sok z cytryny kilka kropel
- miód 1 łyżeczka (5 g)
Wykonanie
Na talerzu ułóż sałatę. Arbuza oraz truskawki pokrój w kostkę i połóż na sałacie. Ser ricotta pokrój w kostkę lub pokrusz bezpośrednio na owoce. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz miodu zrób sos i polej nim sałatkę.
Przekąska II – Mrożona FIT kawa
Kcal: 272 B: 2 g W: 48 g T: 8 g
Składniki
- napój roślinny lub mleko krowie ¾ szkl. (200 ml)
- kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
- woda ¼ szkl. (60 ml)
- miód 1 łyżka (15 g)
- lody waniliowe 1 gałka (50 g)
Wykonanie
We wrzącej wodzie rozpuść kawę oraz miód. Następnie przelej do wysokiej szklanki. Dodaj mleko oraz gałkę lodów. Opcjonalnie możesz jeszcze dodać kilka kostek lodu.
Obiad – Pulpety z pieczonymi ziemniakami i FIT mizerią
Kcal: 490 B: 18 g W: 58 g T: 15 g
Składniki
- pierś z indyka lub kurczaka mielona (100 g)
- mąka kukurydziana 1 łyżka + 1 łyżka do obtoczenia (20 g)
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka
- cebula ½ szt. (40 g)
- czosnek 1 ząbek
- olej 1 łyżka (10 ml)
- ziemniaki 2 duże (150 g)
- rozmaryn suszony 1 łyżeczka
- ogórek zielony 1 szt. (80 g)
- jogurt naturalny (180 g)
Wykonanie
Zmielone mięso wymieszaj z mąką oraz przyprawami Cebulkę i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju i wymieszaj z mięsem. Z masy zrób kulki i obtocz je w mące. W garnku zagotuj wodę, a następnie do wrzącej wrzuć pulpety i gotuj je przez ok. 10 min, aż mięso nie będzie surowe. Ziemniaki oczyść i pokrój na ósemki. Posyp rozmarynem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (tryb góra-dół) przez ok. 30–40 min. Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, wymieszaj z jogurtem, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem
Kolacja – Sałatka z kurczakiem i serem pleśniowym
Kcal: 379 B: 31 g W: 11 g T: 24 g
Składniki
- sałata lodowa lub mieszanka garść
- pomidor 1 średni (60 g)
- ogórek zielony ½ szt. (80 g)
- pierś z kurczaka upieczona w ulubionych przyprawach (80 g)
- ser pleśniowy (40 g)
- migdały prażone 1 łyżka (15 g)
- sos:
- musztarda francuska 1 łyżka (15 g)
- woda odrobina
- oliwa z oliwek 1 łyżka (5 g)
Wykonanie
Sałatę wymieszaj z pokrojonym pomidorem oraz ogórkiem. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz ser pleśniowy. Posyp migdałami. Przed podaniem polej sosem zrobionym z musztardy, wody oraz oliwy.
Zapisz przepisy w formie zdjęć.
Weronika.