Witajcie, makaron idealnie sprawdza się nie tylko do dań typu spaghetti czy zapiekanka makaronowa, ale również do przygotowania smacznej sałatki, którą możesz zjeść na obiad czy kolację, a nawet zabrać ze sobą na przykład do pracy. Obecnie na rynku możesz znaleźć wiele rodzajów makaronu: od zwykłego z pszennej mąki po orkiszowe, bezglutenowe czy gryczane.
A jeśli dbasz o zdrowe odżywianie to świetnie sprawdzą się makarony zrobione z warzyw: na przykład z zielonego groszku, marchewki czy soczewicy. Taki makaron ma ładny kolor (zazwyczaj zielony lub pomarańczowy a nawet żółty) i świetnie prezentuje się na stole. Co najważniejsze taki kolor zawdzięcza naturalnym barwnikom zawartym w warzywach – bez niepotrzebnej chemii. To także dobry sposób na przemycenie więcej warzyw do naszego codziennego jadłospisu.
Makaron z groszku czy soczewicy jest bogaty w białko – rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka. Ponadto są bogate w błonnik. Z warzywnych makaronów można przygotować dosłownie wszystko: dania na ciepło, sałatki, zapiekanki i wiele więcej. Dodatek makaronu sprawia, że danie jest o wiele bardziej wartościowe niż w przypadku użycia zwykłego makaronu. Warzywne makarony można kupić w różnej postaci: rurek, kokardek, spaghetti, literek czy zwierzaczków co na pewno spodoba się dzieciom.
Do przygotowania mojej sałatki użyłam makaronu rurki w 100% zrobionego z zielonego groszku oraz cukinii, który znajdziesz wśród zdrowej żywności ze sklepu Bee.
Próbowaliście takich makaronów? Jakie dania z nich przyrządzacie?
Przepis na sałatkę z warzywnym makaronem
Składniki (1 porcja)
- 60 g makaronu z zielonego groszku
- ½ pomidora
- 5 sztuk oliwek
- kawałek sera fety (około 60 g)
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź i przełóż do miseczki. Pomidora i ser feta pokrój w kostkę. Oliwki przekrój na pół. Pokrojony ser oraz warzywa ułóż na makaronie. Polej oliwą i przypraw do smaku. Na koniec posyp pestkami dyni.
Smacznego!
*wpis sponsorowany