Witajcie, korzystając z letnich dobrodziejstw przygotowałam letni dwukolorowy deser. Dzięki naturalnym barwnikom owocowym otrzymujemy pyszny a jednocześnie kolorowy przysmak, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Do przygotowania potrzebujesz tylko 6 składników w tym owoców: malin oraz jagód. W sezonie wykorzystaj świeże owoce a poza nim możesz użyć mrożonych. Zrobienie deseru jest bardzo szybkie – wystarczy 5 minut! Bazą jest ser twarogowy – najlepiej użyć takiego w kostkach – chudy lub półtłusty (ser z wiaderka może być zbyt rzadki). Do osłody możesz użyć ksylitol/miód czy erytrytol. Deser najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez godzinę lub dwie.
Składniki (2 porcje)
1 porcja zawiera: 244 kcal B: 32 g W: 20 g T: 7 g
- 250 g sera twarogowego
- 1 łyżka sera mascarpone (25 g)
- 2 łyżki ksylitolu lub miodu (30 g)
- ¼ szklanki jagód (50 g)
- ½ szklanki malin (80 g)
- 1 kostka gorzkiej czekolady ( 7 g)
Wykonanie
Ser zmiksuj z serem mascarpone oraz ksylitolem/miodu. Masę podziel na dwie części. Jedną z nich zmiksuj z jagodami. Drugą cześć zmiksuj z malinami. Obie masy przełóż do miseczki lub pucharka. Udekoruj startą gorzką czekoladą.
Podobny deser możesz przygotować z innymi sezonowymi owocami takimi jak truskawki czy borówki.
Smacznego!
Ale to wyglada pysznie i jak smakuje, przyniosłam do pracy kilka i koleżanki zajadały sie bardzo 🙂
Dziękuję;) cieszę się, że smakowało:)