przepisy

Przepis #269 Letni deser dwukolorowy: malinowo – jagodowy

Witajcie, korzystając z letnich dobrodziejstw przygotowałam letni dwukolorowy deser. Dzięki naturalnym barwnikom owocowym otrzymujemy pyszny a jednocześnie kolorowy przysmak, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Do przygotowania potrzebujesz tylko 6 składników w tym owoców: malin oraz jagód. W sezonie wykorzystaj świeże owoce a poza nim możesz użyć mrożonych. Zrobienie deseru jest bardzo szybkie – wystarczy 5 minut!  Bazą jest ser twarogowy – najlepiej użyć takiego w kostkach – chudy lub półtłusty (ser z wiaderka może być zbyt rzadki). Do osłody możesz użyć ksylitol/miód czy erytrytol. Deser najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez godzinę lub dwie.

Składniki (2 porcje)

1 porcja zawiera: 244 kcal B: 32 g W: 20 g T: 7 g

  • 250 g sera twarogowego
  • 1 łyżka sera mascarpone (25 g)
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu (30 g)
  • ¼ szklanki jagód (50 g)
  • ½ szklanki malin (80 g)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady ( 7 g)

Wykonanie

Ser zmiksuj z serem mascarpone oraz ksylitolem/miodu. Masę podziel na dwie części. Jedną z nich zmiksuj z jagodami. Drugą cześć zmiksuj z  malinami. Obie masy przełóż do miseczki lub pucharka. Udekoruj startą gorzką czekoladą.

Podobny deser możesz przygotować z innymi sezonowymi owocami takimi jak truskawki czy borówki.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *