przepisy

Przepis #270 Kokosowy FIT sernik na zimno (Kokosowe Michałki)

Witajcie, lekki i puszysty sernik kokosowy inspirowany cukierkami Kokosowe Michałki. Dobrze schłodzony sprawdzi się w letnie gorące dni. Do przygotowania spodu użyłam kakaowych herbatników – najlepiej wybrać BIO bez dodatku cukru ( na szczęście można je już kupić w większości sklepów) oraz masła orzechowego, które nie tylko fajnie połączy herbatniki w jedną zbitą masę ale nadaje  też lekko orzechowy posmak. Baza masy to ser twarogowy – najlepiej taki w kostkach (ser z wiaderka może być zbyt rzadki). Do tego oczywiście dużo wiórków kokosowych, odrobina masła orzechowego i coś dla osłody – może to być ksylitol lub miód. Wierzch sernika udekorowałam polewą oraz pokruszonymi cukierkami (cukierki możesz tutaj pominąć). Dokładny przepis znajdziesz poniżej.  

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g kakaowych herbatników najlepiej bio
  • 1 łyżka masła orzechowego 100%

Masa

  • 460 g sera twarogowego w kostkach
  • małe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (180-200ml)
  • 60  g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 3 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • Polewa: 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego + 5 kostek gorzkiej czekolady
  • Opcjonalnie: 2-3 cukierki kokosowe Michałki

Wykonanie

Spód

Herbatniki bardzo dokładnie rozdrobnij np. w rozdrabniaczu. Wymieszaj z masłem orzechowym. Masę wyłóż na spód formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa

Żelatynę rozpuść z gorącej wodzie. Zostaw do lekkiego przestudzenia. Ser twarogowy zmiksuj z jogurtem naturalnym/greckim na gładką masę. Dodaj słodzidło, masło orzechowe oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie. Na koniec – cały czas miksując na najniższych obrotach – wlewaj powoli żelatynę. Tak przygotowaną masę wlej na spód. Chłódź w lodówce przez minimum 2-3 godziny.

Kiedy masa serowa stężeje przygotuj polewę. Mleko podgrzej w rondelku. Zdejmij z palnika. Dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą udekoruj sernik.

Dodatkowo wierzch możesz posypać posiekanymi cukierkami kokosowe Michałki.

Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone – zwłaszcza w takie ciepłe letnie dni.

Smacznego!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *