przepisy

Przepis #268 Czekoladowe FIT Doniczki

Witajcie, czekoladowe doniczki z serowym kremem i świeżymi owocami to kolejna propozycja na letni deser. Doniczki wyglądają zjawiskowo i łudząco przypominają prawdziwe kwiatki w doniczkach. Choć przygotowanie deseru jest nieco pracochłonne – najwięcej czasu i skupienia wymaga wyjmowanie doniczek z kubeczków. Do przygotowania deseru możesz użyć plastikowych lub papierowych kubeczków (najlepiej o cienkich ściankach by łatwo można było później rozciąć). Do przygotowania doniczek użyć gorzkiej czekolady min 70 % – najlepiej bez cukru (będzie wtedy zdrowsza). Aby wypełnić środek doniczki wykorzystałam maliny i borówki ale możesz użyć dowolnych owoców sezonowych. Krem przygotowałam na bazie sera twarogowego w kostce (ser z wiaderka może być zbyt rzadki) z dodatkiem sera mascarpone. Skusisz się na takiego jadalnego kwiatka?:)

Składniki ( 5 porcji)

1 doniczka zawiera 325 kcal w tym: B: 15 g W: 29 g T: 19 g

  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady min 70%
  • 250 g sera twarogowego w kostce
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 szklanka borówki
  • 1 szklanka malin
  • 5 herbatników kakaowych
  • 1 łyżka kakao
  • 5 gałązek mięty
  • 5 plastikowych lub papierowych kubeczków jednorazowych

Wykonanie

Czekoladę stop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Gorącą czekoladą wysmaruj dno oraz boki plastikowego lub papierowego kubeczka (warstwa powinna być dość gruba min 3 mm by nie pokruszyła się podczas wyjmowania. Schowaj do lodówki na 1-2 godziny aby czekolada dobrze zastygła.  Ser twarogowy zmiksuj z serem mascarpone oraz ksylitolem na gładką masę. Wyciągnij z lodówki kubeczki (najlepiej robić to po kolei by czekolada się nie roztopiła). Na dno wsyp kilka borówek. Dodaj 1-2 łyżki masy. Ułóż kilka malin. Ponownie dodaj 1-2 łyżki masy. Pokrusz herbatnik i posyp wierzch. Dodatkowo posyp kakao. Następnie bardzo delikatnie przecinając boki wyjmij czekoladowe doniczki z kubeczków. Z każdym kubeczkiem postępuj podobnie. Przed podaniem udekoruj gałązką mięty.

Deser przechowuj cały czas w lodówce ponieważ czekolada bardzo szybko się topi.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *