Witajcie,
z okazji 300.000 wyświetleń mojego bloga, za które bardzo dziękuję postanowiłam przygotować coś specjalnego. A jakie jest najlepsze ciasto, którym można uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort “Mleczna kanapka” (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru. Krem powstał na bazie serka mascarpone oraz jogurtu greckiego. Idealny na wyjątkowe okazje;)
Wartości odżywcze (przeliczone z użyciem ksylitolu): 100 g to 256 kcal w tym: B: 8g; W: 16g; T: 18g.
Składniki:
Biszkopt
– 6 jajek
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
– 60 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
– 3 łyżeczki kakao
– 4 łyżki ksylitolu/cukru lub innego słodzika
Masa
– 250 g serka mascarpone
– duże opakowanie jogurtu greckiego
– 2- 3 łyżki łyżki ksylitolu/cukru lub innego słodzika
Polewa
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy biszkopt na dwie części.
Masa
Dzień wcześniej jogurt układamy na ręczniku papierowym położonym na sicie, które układamy na misce dzięki temu woda z jogurtu osiąknie. Do miski przekładamy serek oraz jogurt i przez chwilę miksujemy. Dosypujemy słodzik i ponownie miksujemy.
Tak przygotowaną masą Smarujemy jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Można odrobinę kremu pozostawić by delikatnie posmarować wierzch tortu.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Następnie smarujemy wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła.
Tort jest bardzo delikatny w smaku. Idealny na podwieczorek:)
P.S Chciałabym wszystkim podziękować za to, że chcieliście odwiedzić mojego bloga. Zakładając go taka liczba była w sferze marzeń. Mam nadzieję, że będziecie chętnie tu wracać i korzystać z pomysłów;)
Smacznego!
W.
O jakiej średnicy tortownicy piekłas biszkopt? 🙂
24 cm 🙂