Witajcie,
wilgotne i bardzo kokosowe ciasto, które można zrobić w jednej misce! Kokosowa kostka to bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Wszystkie składniki wrzucasz do jednej miski, mieszasz, przekładasz na formę i gotowe! Teraz wystarczy tylko poczekać aż się upiecze. Muszę przyznać, że lubię takie ekspresowe ciasta nad którymi nie trzeba się zbytnio starać. Można je zrobić w dowolnej chwili i jeść praktycznie po upieczeniu – cóż chcieć więcej? Dla fanów kokosa to idealny deser – bez białej mąki i białego cukru;)
Składniki
(forma o wymiarach 20 x 20 cm)
Czas przygotowania: 50 min
- szklanka maślanki
- 2-3 łyżki oleju kokosowego lub innego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
Wykonanie
Maślankę mieszamy z naszym słodzidłem oraz olejem. Wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dodajemy połowę wiórek kokosowych. Ciasto wykładamy na blachę. Posypujemy pozostałą częścią wiórek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 min. Pozostawiamy do wystudzenia.
Dzięki maślance ciasto jest lekko wilgotne. Wierzch można udekorować na przykład polewą z gorzkiej czekolady.
Smacznego!