Witajcie, trzywarstwowy deser inspirowany batonikiem 3 BIT! Chrupiący spód z herbatników i masła orzechowego, budyniowo-serowo masa oraz czekoladowy wierzch – pyszności! Deser jest bardzo delikatny i najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce.
Składniki (forma średnica 16 cm) Tort podziel na 8 części: 1 porcja to: 182 kcal w tym: B: 10 g W: 20 g T: 8 g
Spód
- 70 g herbatników bez cukru
- 2 łyżki masła orzechowego
Masa biała
- 250 g sera twarogowego
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (20 g)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- 80 ml gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Masa czekoladowa
- 100 ml mleczka kokosowego (z puszki)
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka ksylitolu
Wykonanie
Spód
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z masłem orzechowym. Wyłóż na spód formy wyłożonej folią spożywczą. Schowaj do lodówki na czas przygotowania kolejnej masy.
Masa biała
Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu i wystudź. Następnie ser zmiksuj z budyniem oraz ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i przestudź. Bardzo powoli wlewaj do serowo-budyniowej masy i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na spód i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
Masa czekoladowa
W kąpieli wodnej rozpuść mleczko kokosowe, pokruszoną czekoladę, masło orzechowe oraz ksylitol. Masę przestudź a następnie wylej na białą masę. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka.
Dodatkowo ciasto możesz udekorować polewą czekoladową lub startą czekoladą.
Smacznego !
Weronika.