Przepis #176 Bezglutenowe ciasto Karpatka

Witajcie,
znacie ciasto o nazwie Karpatka? Osobiście to jedno z moich ulubionych ciast:) Tradycyjnie wypieka się  ją na mące pszennej. Ale ja nie byłabym sobą gdybym nie przerobiła jej na zdrowszą wersje – bez glutenu i cukru 😉 Chętni na przepis? Zapraszam poniżej!:) 

Wartości odżywcze w 100 g: 217 kcal w tym: B: 5 g; W: 22 g; T: 12. 


Składniki 
Ciasto
– 120 g mąki ryżowej
-80 g mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 100 ml oleju kokosowego
– 1 szklanka wody
– szczypta sody oczyszczonej
– szczypta soli
Masa
 – 500 ml mleka zwykłego lub roślinnego
– 2 żółtka
– 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej



Wykonanie
Ciasto
W rondelku powoli zagotowujemy wodę z olejem oraz solą. Zdejmujemy z ognia  i dodajemy mąkę oraz sodę. Mieszamy bardzo energicznie do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masę miksujemy z jajkami – dodając je po kolei i po każdym dokładnie miksując.  Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. 
Masa
W rondelku gotujemy 3/4  mleka wraz ze słodzidłem. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka wraz z mąką ziemniaczaną i resztą  mleka. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do uzyskania bardzo gęstego budyniu. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wykładamy masę na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając. 


Wierzch ciasta można posypać kakao lub polać polewą zamiast tradycyjnie używanego cukru. 


Smacznego!
Weronika

Polecane

1 Comment

  1. Zrobiłam parę ciast z Twojego przepisu, to jest na 3 miejscu. Pierwszy jest knoopers, drugi Mars. Dziękujemy!
    Jedna uwaga, podawaj proszę wymiary blachy, w której pieczesz słodkości 🙂

Dodaj komentarz