Przepis #177 Czekoladowy fondant – bez glutenu i laktozy

Witajcie,
dzisiejszy deser może nie należy do bardzo niskokalorycznych słodyczy ale od czasu do czasu warto sobie na niego pozwolić bo smakuje wyśmienicie! Czekoladowy fondant jest idealnym deserem kiedy mamy ochotę na naprawdę coś słodkiego.
 I mimo swojej kaloryczności jest i tak zdecydowanie lepszym wyborem niż sklepowe słodkości. Dodatkowo deser jest bezglutenowy (jeśli wybierzemy mąkę owsianą bezglutenową) i  bez laktozy (o ile czekolada, którą wybierzemy nie będzie miała w składzie mleka). 
Idealny fondant powinien mieć chrupiącą skórkę z zewnątrz i płynny środek. Najlepiej zjeść go kiedy jest jeszcze ciepły.

Wartości odżywcze na porcję: 287 kcal w tym: B: 6 g; W: 11 g; T: 25 g. 


Składniki
1 -2 porcje w zależności od wielkości naczynia
– jajko
– 50 g dobrej gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru i mleka)
– 12 g mąki owsianej bezglutenowej
– 30 g oleju kokosowego

Wykonanie
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz 10 g oleju kokosowego – resztę oleju rozpuszczamy oddzielnie. Jajko ubijamy na lekko puszystą masę. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę oraz resztę oleju kokosowego. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-8 minut.


Deser możemy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. 


Smacznego !
Weronika 

Polecane