Przepis #153 Truskawkowy Czekokrem

Witajcie,
na warzywniakach i targach można jeszcze spotkać resztki truskawek. Sezon na te owoce kończy się zdecydowanie za szybko… plusem jest to, że można je przechować w postaci dżemów, konfitur czy mrożonek na jesienno-zimową porę. Truskawki idealnie sprawdzają się do robienia koktajli czy ciast, ale równie dobrze można je wykorzystać do zrobienia domowego czekokremu. Co prawda najlepiej go zjeść w ciągu kilku dni więc do zimy raczej nie przetrwa ale może nam urozmaicić letnie desery. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ten przysmak bez białego cukru!

Wartości odżywcze na całość to: 366 kcal w tym: B: 5,7 g; W: 74,9 g; T: 1,8 g. 

Składniki
– 80 g daktyli
– 200 g truskawek (najlepiej świeżych)
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka syropu daktylowego lub klonowego/miodu

Wykonanie
Truskawki oczyszczamy i myjemy. Dzielimy na mniejsze cząstki i wkładamy do miseczki. Daktyle moczymy przez około 20 minut w gorącej wodzie. Następnie odsączmy z wody i dodajemy do truskawek. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy kakao oraz syrop daktylowy. Ponownie blendujemy dokładnie łącząc wszystkie składniki. 


Czekokrem z truskawkami świetnie sprawdzi się do smarowania naleśników czy placuszków a także jako sos do lodów. Przechowujemy go w lodówce. 


Smacznego!
W. 

Polecane

1 Comment

  1. Ile postoi w lodówce taki krem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *