FIT przepisy na placuszki – bez dodatku cukru!

Hej! Placuszki to idealna opcja na każdy posiłek! Może je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację a nawet zabrać ze sobą do pracy. FIT placuszki można przygotować na wiele różnych sposobów a także w różnych opcjach: bez glutenu, bez laktozy, wegańskie czy bez dodatku cukru. W tym wpisie przygotowałam trzy przepisy na FIT placuszki bez dodatku cukru!

FIT placuszki z jabłkami

Składniki (8 placuszków) Całość: 630 kcal w tym B: 22 g W: 104 g T: 12 g

Ciasto

  • 100 g mąki orkiszowej 
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 małe jabłko 
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Frużelina jabłkowa

  • 2 małe jabłka 
  • 1/3 szklanki wody 
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Wykonanie

Mąkę wymieszaj z mlekiem, jajkiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę pokrojonego w kostkę jablka. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż placuszki na złocisty kolor z obu stron.  Frużelina: 2 jabłka pokrój w kostkę, przełóż do rondelka, zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon oraz mąkę ziemniaczaną- wymieszaj aż powstanie gęsta masa. Gotowe placuszki podawaj z frużeliną z jabłek. 

FIT placuszki bananowe

Składniki (15-20 placuszków) Całość: 860 kcal w tym B: 40 g W: 130 g T: 19 g

  • 2 duże dojrzałe banany 
  • 160 g mąki orkiszowej 
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 jajka 
  • + ulubione dodatki

Wykonanie

Banany obierz, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Smaż na suchej patelni lub z odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

FIT placuszki twarogowe

Składniki (6-7 placuszków) Całość (bez dodatków): 570 kcal w tym B: 37 g W: 39 g T: 29 g

  • 150 g sera twarogowego (np. z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej lub owsianej
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • ulubione dodatki: skyr/pudding proteinowy, owoce

Wykonanie

Ser przełóż do miseczki i wymieszaj z jajkami. Dodaj mąkę i połącz wszystkie składniki. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na złocisty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane