Hej! Placuszki to idealna opcja na każdy posiłek! Może je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację a nawet zabrać ze sobą do pracy. FIT placuszki można przygotować na wiele różnych sposobów a także w różnych opcjach: bez glutenu, bez laktozy, wegańskie czy bez dodatku cukru. W tym wpisie przygotowałam trzy przepisy na FIT placuszki bez dodatku cukru!
FIT placuszki z jabłkami
Składniki (8 placuszków) Całość: 630 kcal w tym B: 22 g W: 104 g T: 12 g
Ciasto
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka oleju do smażenia
Frużelina jabłkowa
- 2 małe jabłka
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Mąkę wymieszaj z mlekiem, jajkiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę pokrojonego w kostkę jablka. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż placuszki na złocisty kolor z obu stron. Frużelina: 2 jabłka pokrój w kostkę, przełóż do rondelka, zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon oraz mąkę ziemniaczaną- wymieszaj aż powstanie gęsta masa. Gotowe placuszki podawaj z frużeliną z jabłek.
FIT placuszki bananowe
Składniki (15-20 placuszków) Całość: 860 kcal w tym B: 40 g W: 130 g T: 19 g
- 2 duże dojrzałe banany
- 160 g mąki orkiszowej
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 jajka
- + ulubione dodatki
Wykonanie
Banany obierz, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Smaż na suchej patelni lub z odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
FIT placuszki twarogowe
Składniki (6-7 placuszków) Całość (bez dodatków): 570 kcal w tym B: 37 g W: 39 g T: 29 g
- 150 g sera twarogowego (np. z wiaderka)
- 2 jajka
- 50 g mąki orkiszowej jasnej lub owsianej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- ulubione dodatki: skyr/pudding proteinowy, owoce
Wykonanie
Ser przełóż do miseczki i wymieszaj z jajkami. Dodaj mąkę i połącz wszystkie składniki. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na złocisty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Weronika.