Przepis #84 Śliwkowo – czekoladowy krem do smarowania

Witajcie,
sezon na jesienne owoce trwa w najlepsze. Oprócz pysznych gruszek i pachnących jabłek mamy także świeżutkie śliwki. Owoce te to bogactwo witamin z gruby B oraz A,E a także składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez czy wapń. Znane są przede wszystkim z korzystnego wpływu na nasz układ trawienny (zapobiegają zaparciom) a także właściwości przeciwutleniające. Warto je zatem zajadać zwłaszcza gdy trwa sezon. Moja propozycja na wykorzystanie śliwek to krem do smarowania na bazie śliwek i kakao. Prosty i szybki w wykonaniu. Spróbujcie koniecznie!


Składniki
– około 0,5 kg śliwek węgierek lub innych
– odrobina wody
– 3-4 łyżki kakao
– cukier/ słodzik/ miód – ilość zależna od kwaskowatości śliwek

Wykonanie
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną wody gotujemy około 15-20 min (aż zmiękną). Po tym czasie zestawiamy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone śliwki łączymy z kakao oraz słodzikiem i dokładnie blendujemy na jednolitą masę.

Krem przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce. Idealnie pasuje do smarowania kanapek, naleśników czy omletów na słodko.

Smacznego!
W.

Polecane

3 Comments

  1. o mnaim, jadłabym <3 uwielbiam śliwki, a przed wszystkim powidła!

  2. Cześć . Przed chwilą go zrobiłam, jednak ja ugotowalam śliwki na parze. Masa wyszła dość rzadka, dużo soku było w sliwkach . Zastanawiam się czy po czasie zrobi się gestsze. Co proponujesz aby zagescic krem?

  3. hej:) można dodać zblendowane daktyle – będzie bardziej słodko i powinno zagęścić krem;)

Dodaj komentarz