Przepis #82 FIT ciasteczka – bez mąki i cukru

Witajcie,
dzisiaj przed Wami idealne ciastka FIT bezglutenowe – bez mąki i dodatku cukru. Główny składnik to banan oraz różne bakalie. Tak na prawdę można dodać także inne ulubione składniki. Ciastka są delikatne i bardzo słodkie oraz bogate w węglowodany i tłuszcze. Jedno ciastko to: 97 kcal w tym: B: 1,8 g; W: 8 g; T: 6 g. 

Składniki na 12 sztuk:
– 90 g daktyli
– 30 g sezamu
– 30 g słonecznika
– banan
– 1 łyżka zmielonych wiórek kokosowych
– 1,5 łyżki całych wiórek kokosowych
– 20 g orzeszków nerkowca

Wykonanie
Daktyle namaczamy przez około 15-20 minut w gorącej wodzie. Banana rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego sezam, słonecznik, wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca. Na koniec wsypujemy odsączone daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Z tak powstałej masy łyżką układamy na blasze ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15-20 minut.

Ciastka to idealna przekąska na śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo słodkie mimo, że nie zawierają cukru. 


Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *