Witajcie,
dzisiaj przed Wami idealne ciastka FIT bezglutenowe – bez mąki i dodatku cukru. Główny składnik to banan oraz różne bakalie. Tak na prawdę można dodać także inne ulubione składniki. Ciastka są delikatne i bardzo słodkie oraz bogate w węglowodany i tłuszcze. Jedno ciastko to: 97 kcal w tym: B: 1,8 g; W: 8 g; T: 6 g.
Składniki na 12 sztuk:
– 90 g daktyli
– 30 g sezamu
– 30 g słonecznika
– banan
– 1 łyżka zmielonych wiórek kokosowych
– 1,5 łyżki całych wiórek kokosowych
– 20 g orzeszków nerkowca
Wykonanie
Daktyle namaczamy przez około 15-20 minut w gorącej wodzie. Banana rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego sezam, słonecznik, wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca. Na koniec wsypujemy odsączone daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Z tak powstałej masy łyżką układamy na blasze ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15-20 minut.
Ciastka to idealna przekąska na śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo słodkie mimo, że nie zawierają cukru.
Smacznego!
W.