Przepis #316 Malinowa delicja (bez białego cukru)

Witajcie, korzystając z pysznych malin można wyczarować pyszną malinową delicję czyli ciasto inspirowane ciastkami Delicje. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz zaledwie pięciu składników. Ciasto składa się z trzech warstw. Pierwsza to biszkopty – najlepiej bez cukru, możesz także użyć bezglutenowych. Druga do galaretka malinowa ze świeżych owoców (mogą być również mrożone). Trzecia to posypka ze startej czekolady. Deser jest bardzo delikatny a dzięki temu, że w większości składa się z owoców jest także orzeźwiające. Idealne na letnie dni!

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

  • 10 biszkoptów bez cukru
  • 300 g malin
  • 200 ml wody
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru

Wykonanie

Formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż biszkopty – jeden obok drugiego a luki między nimi wypełnij pokruszonymi biszkoptami. Do kubeczka wsyp żelatynę, zalej 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw aż napęcznieje. Maliny zblenduj i wymieszaj z 200 ml wody – przelej do garnka i podgrzej (masa musi być gorąca ale nie musi się zagotować). Do malinowej masy dodaj żelatynę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Kiedy malinowa masa zacznie gęstnieć wylej ją na biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż masa całkowicie zgęstnieje. Czekoladę zetrzyj i posyp ciasto.

Ciasto przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *