Przepis #226 Zapiekana faszerowana cukinia

Witajcie,

Faszerowana zapiekana cukinia to propozycja na lekki wakacyjny obiad. Do przygotowania farszu można użyć wielu różnych składników – u mnie było to mięso z piersi kurczaka oraz pieczarki a także inne smaczne dodatki, które dokładniej zobaczycie w przepisie poniżej. Danie jest bardzo lekkie i proste w przygotowaniu a zapewniam, że posmakuje każdemu. Taki smakołyk można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło – tak zdecydowanie lepiej smakuje:) Cukinia to świetny dodatek do wielu dań. Na moim blogu możesz zobaczyć na przykład ciasto czekoladowe z cukinii – tutaj.

A jeśli masz ochotę na więcej przepisów z użyciem cukinii to zachęcam Cię do zapoznania z moim ebookiem „150 zdrowych przepisów” gdzie znajdziesz wiele  różnorodnych przepisów – od śniadania po kolację z wykorzystanie wielu prostych i łatwych składników. Ebook możesz kupić tutaj – Sklep.

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 150 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oleju
  • 25 g żółtego sera
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona

Wykonanie

Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy środek – tylko tą miękką część gdzie znajdują się pestki. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki, mięso mielone oraz resztki wydrążonej cukinii pokrojonej w kostkę. Smażymy do momentu aż wszystkie składniki zmiękną a mięso się usmaży. Dodajemy passatę pomidorową. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt lub śmietanę. Farsz musi być dość gęsta – woda powinna odparować. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinię. Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 min.

Faszerowana cukinia dobrze smakuje podana na przykład z domowym sosem czosnkowym czy ketchupem.

Smacznego!

Polecane

1 Comment

  1. Bardzo lubię cukinię to chyba jedno z moich ulubionych warzyw. Robiłam kiedyś podobną, a teraz z chęcią spróbuję Twój przepis! <3

Dodaj komentarz