Witajcie,
zrobienie domowych herbatników od dawna było na mojej liście “do zrobienia”. Nie obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki.
Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki bezglutenowej warto przeczytać skład, ponieważ często można znaleźć sporo dodatków i ulepszaczy). Ksylitol można zastąpić innym słodzikiem – najlepiej w sypkiej postaci. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:)
Wartości odżywcze na całą porcję: 568 kcal w tym: B: 6 g; W: 55 g; T: 39 g.
Składniki
(ilość zależy od wielkości ciastek)
– 25 g zmielonych migdałów
– 50 g mąki – mieszanki bezglutenowej
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżka mleka roślinnego
– 25 g oleju kokosowego w stałej postaci
– 1 łyżka ksylitolu lub innego sypkiego słodzidła
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, sodę, ksylitol oraz mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm (możemy delikatnie podsypać mąką jeśli ciasto się zbyt klei) i wycinamy herbatniki. Układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Herbatniki dobrze sprawdzą się do po południowej herbatki oraz jako spód do ciasta. Można je podawać z domową konfiturą lub FIT kremem czekoladowym.
Smacznego!
Weronika