Przepis#367 FIT Donuts marchewkowe

Witajcie, pieczone donuts czyli pączki z dziurką w wersji z marchewką oblane białą czekoladą bez cukru. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i możesz je zrobić bez użycia miksera. Oblane białą czekoladą oraz posypane orzeszkami i skórką cytrynową nie tylko pysznie smakują ale również pięknie wyglądają.

Składniki (4 szt)

1 sztuka to: 326 kcal B: 10,5 g W: 30 g T: 18,5 g

  • 125 g mąki orkiszowej
  • 1 marchewka
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ksylitolu

Polewa

  • 30 g białej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka posiekanych orzeszków
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej

Wykonanie

Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka zmieszaj z olejem oraz ksylitolem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suchą mieszankę dodaj do mokrych składników. Na koniec dodaj startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki na donaty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min (aż zbrązowieją).

Przygotuj polewę: czekoladę roztop z olejem w kąpieli wodnej. Zanurz w polewie donuty z jednej strony. Posyp posiekanymi orzeszkami i skórką cytrynową.

Zamiast białej czekolady możesz użyć gorzkiej czekolady. Jako posypki możesz użyć startej gorzkiej czekolady lub wiórek kokosowych.

Smacznego!

Weronika.

Polecane