Witajcie, pieczone donuts czyli pączki z dziurką w wersji z marchewką oblane białą czekoladą bez cukru. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i możesz je zrobić bez użycia miksera. Oblane białą czekoladą oraz posypane orzeszkami i skórką cytrynową nie tylko pysznie smakują ale również pięknie wyglądają.
Składniki (4 szt)
1 sztuka to: 326 kcal B: 10,5 g W: 30 g T: 18,5 g
- 125 g mąki orkiszowej
- 1 marchewka
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka ksylitolu
Polewa
- 30 g białej czekolady bez cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka posiekanych orzeszków
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Wykonanie
Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka zmieszaj z olejem oraz ksylitolem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suchą mieszankę dodaj do mokrych składników. Na koniec dodaj startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki na donaty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min (aż zbrązowieją).
Przygotuj polewę: czekoladę roztop z olejem w kąpieli wodnej. Zanurz w polewie donuty z jednej strony. Posyp posiekanymi orzeszkami i skórką cytrynową.
Zamiast białej czekolady możesz użyć gorzkiej czekolady. Jako posypki możesz użyć startej gorzkiej czekolady lub wiórek kokosowych.
Smacznego!
Weronika.