Zdrowy letni obiad na 5 sposobów

Letnie obiady… z czym Wam się kojarzą? Pachnące i pięknie podane na świeżym powietrzu smakują najlepiej – tym bardziej, że lato obfituje w smakowitości. Pyszne warzywa, które można jeść praktycznie z ogródka lub balkonu. Chrupiące marchewki, pachnący koperek czy soczyste pomidory to tylko niektóre z pyszności jakie daje nam letnia pora w naszej strefie. Dlatego uważam, że latem w kuchni nie można się nudzić. Dzięki tej różnorodności można mieć codziennie inny, pyszny obiad na swoim stole. I wbrew pozorom wcale nie potrzeba wielu godzin spędzonych w kuchni by wyczarować pyszne danie. Dużą rolę w letnim obiedzie odgrywają świeże zioła takie jak koper, lubczyk, szczypiorek czy nać pietruszki. A często się zdarza już smak i aromat warzyw wystarcza. Lato to idealna pora na eksperymentowanie w kuchni lub na początek swoje przygody z gotowaniem. Przygotowałam dla Was pięć letnich przepisów na zdrowy i smaczny obiad – jestem pewna, że zasmakuje każdemu!

Młode ziemniaki z gziką

Kcal: 310 B: 25 g W: 74 g T: 1 g

Tradycyjny obiad w wielu Wielkopolskich domach – prosto, letnio i smacznie.

Składniki (1 porcja)

  • 3-4 małe ziemniaki (250 g)
  • 120 g sera chudego twarogowego
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (20 g)

Wykonanie

Ziemniaki oczyszczamy. Przekrawamy na pół. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości przez około 35-40 minut (ziemniaki możemy także ugotować w mundurkach). Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Przyprawiamy do smaku. Podajemy ugotowanymi/pieczonymi ziemniakami.

Krem z pieczonych letnich warzyw

Kcal: 322 B: 14 g W: 43 g T: 9 g

Składniki (1 porcja)

  • 3 marchewki (150 g)
  • 1 pietruszka (60 g)
  • kawałek selera (60 g)
  • 2 ziemniaki (120 g)
  • ½ brokułu (150 g)
  • sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka
  • 1 łyżka pestek dyni (15 g)

Wykonanie

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Do garnka wlewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Cukinię i pomidory oczyszczamy – kroimy w grubszą kostkę. Zalewamy wodę (aż przykryje wszystkie warzywa).Dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy oczyszczoną fasolę. Możemy podlać odrobiną wody. Dusimy jeszcze przez okoł 10 minut. Przyprawiamy do smaku. Posypujemy pestkami słonecznika przed podaniem.

Spaghetti z fasolą szparagową

Kcal: 410 B: 16 g W: 43 g T: 20 g

Składniki

  • 50 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 
  • garść zielonej fasolki szparagowej (120 g)
  • 1  łyżka oleju (10 ml)
  • ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów (25 g)
  • suszone oregano, bazylia
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • 1 łyżka pestek słonecznika (15 g)

Wykonanie

Makaron gotujemy według przepisu. Fasolę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy ugotowaną fasolę. Dolewamy odrobinę wody. Przyprawiamy do smaku. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy pestkami słonecznika.

Bigos z cukinii

Kcal: 402 B: 11 g W: 52 g T: 16 g

Składniki (1 porcja)

pól małej cukinii

  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju (10 ml)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pomidor bez skóry
  • ¼ papryki czerwonej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50 g brązowego ryżu

Wykonanie

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy na pół. W garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy cukinię oraz cebulkę i delikatnie podsmażmy. Wrzucamy także pieczarki. Kiedy wszystko się podsmaży dolewamy odrobinę wody i dusimy. Pod koniec wrzucamy pokrojonego pomidora oraz przecier. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Ziemniaki gotujemy. Podajemy z bigosem.

Pieczone szaszłyki z ziemniakami

Kcal: 439 B: 38 g W: 33 g T: 16 g

Składniki (1 porcja)

  • 150 g mięsa z indyka lub
  • kurczaka
  • 100 g papryki
  • 100 g cebuli
  • 150 g cukinii
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g ziemniaków
  • sól, pieprz, słodka papryka wędzona

Wykonanie

Mięso pokrój na większe kawałki i przypraw do smaku. Paprykę pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój na grubsze plastry , cebulę również. Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziewaj warzywa i mięso. Piecz w piekarniku około 20 minut. Ziemniaki ugotuj. Podawaj je z upieczonymi szaszłykami.

Wszystkie przepisy pochodzą z moich ebooków z serii „150 zdrowych przepisów”, które nadal możesz kupić w promocyjnej cenie. W ebookach znajdziesz mnóstwo zdrowych przepisów nie tylko na obiad ale również na śniadanie, II śniadanie, deser czy kolację. Kupując pakiet ebooków zyskujesz ponad 500 pomysłów na zdrowe dania! W ebookach znajdziesz opcje: bez glutenu, bez laktozy, wegańskie czy wegetariańskie – wszystkie nie zawierają białego cukru oraz białej mąki. Ebooki możesz kupić tutaj – sklep blog.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz