Witajcie, kokosanki to lekkie ciasteczka, które można przygotować z dosłownie 4 składników. Tradycyjne kokosanki składają się głównie z białek i wiórek kokosowych ale ja swoją wersję wzbogaciłam o dodatek gorzkiej czekolady bez cukru – wyszło bardzo smacznie. Taki deser jest bezglutenowy, bez białego cukru oraz bez laktozy. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a jestem pewna, że zasmakuje nie tylko fanom kokosa. Ciasteczka są bardzo delikatne i co ważne można je przechowywać dłużej w zamkniętym pudełku. Dzięki temu, można mieć pod ręką zdrowy deser w sytuacji kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Składniki (6-7 średnich sztuk)
- 2 białka jaja
- 60 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego drobno zmielonego
- 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie
Białka ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy ksylitol/cukier kokosowy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę – dodajemy do masy. Wsypujemy też wiórki kokosowe. Wszystkie składniki mieszamy – najlepiej za pomocą łyżki. Na blasze do pieczenia wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki wykładamy porcje masy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 min – tak by ciasteczka się zarumieniły.
Czy są tu jacyś fani kokosa i kokosanek?:)
Smacznego!