przepisy

Przepis #262 FIT Tort Bezowy

Witajcie, lekki bezowy torcik z masą serową oraz truskawkami – to kolejna propozycja na FIT deser. Przygotowanie takiego torciku już dawna chodziło mi po głowie – bo i dlaczego beza nie może być FIT? Do osłody bezy użyłam drobno zmielonego cukru kokosowego stąd też kolor mojej bezy ale równie dobrze możesz użyć ksylitolu. Pieczenie bezy to nie lada wyzwanie, ponieważ wymaga sporo cierpliwości. Przyznaję –  moją bezę piekłam dwa razy ale ostatecznie się udało. Do przygotowania masy użyłam sera mascarpone oraz gęstego sera twarogowego (najlepiej takiego w kostce, ser z wiaderka jest za rzadki). I oczywiście nie mogło zabraknąć truskawek – przecież sezon w pełni!

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Beza

  • 5 białek jajka
  • 2 łyżki ksylitolu lub drobno zmielonego cukru kokosowego
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g gęstego sera twarogowego
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżki ksylitolu
  • kilka truskawek

Wykonanie

Beza

Białka przekładamy do większej miski w której będziemy je ubijać. Wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Po koniec dodajemy ksylitol. Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia na którym obrysowujemy dwa takie same koło (można użyć do tego spodu tortownicy lub talerza). Ubite białka wykładamy dość równomiernie w miejsce obrysowanych kół. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy jeszcze około 2 godzin. Po dwóch godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w niej bezę najlepiej na całą noc.

Następnie delikatnie przekładamy jeden blat bezy na talerz lub formę.

Masa

Ser twarogowy dokładnie miksujemy z serem mascarpone oraz ksylitolem. Tak przygotowaną masę wykładamy na bezowy spód. Na masie układamy oczyszczone i przekrojone na pół lub pokrojone w kostkę truskawki. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Chowamy do lodówki.

Wierzch ciasta można dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *