Witajcie, szybki deser z daktylami, serem, herbatnikami oraz pyszną czekoladową polewą inspirowany batonikami Twix. Deser jest bez pieczenia i samo przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu – musisz jedynie poczekać aż masa zastygnie. Bazą są herbatniki – najlepsze będą bez cukru. Masa to zblednowane daktyle z serkiem twarogowym zagęszczone żelatyną. Na wierzchu znajduje się pyszna polewa z gorzkiej czekolady i oleju kokosowego. Tutaj nie musisz wybierać: prawy czy lewy🙂
Składniki (forma 14×21 cm)
- 7 herbatników bez cukru
- 70 g daktyli + 30 wody
- 260 g sera twarogowego
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 10 g żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Wykonanie
Herbatniki ułóż na dno formy. Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 20 minut. Następnie odcedź je: odlej wodę pozostawiając około 30 ml wody (tak aby daktyle i woda dawały razem 100 g). Do daktyli dodaj ser twarogowy oraz ksylitol – wszystko zblenduj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w wodzie, lekko ostudź a następnie powoli dodawaj do masy ciągle mieszając. Gotową masę wylej na herbatniki i równomiernie rozprowadź. Schłodź w lodówce przez około 1 godzinę. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę oraz olej kokosowy. Polej deser i ponownie schłodź w lodówce przez około pół godziny.
Wierzch ciasta możesz dodatkowo udekorować startą czekoladą lub orzeszkami. Przed podaniem wyciągnij ciasto na kilka minut.
Smacznego!
Weronika.