Przepis #261 Ciasto z galaretką na owsiano-orkiszowym spodzie

Witajcie, lekkie ciasto z galaretką na owsiano-orkiszowym spodzie czyli propozycja na letni deser wykorzystujący sezonowe truskawki. Spód ciasta powstał na bazie płatków owsianych oraz orkiszowych z dodatkiem wiórek kokosowych oraz migdałów. Na wierzchu został dodany ser twarogowy oraz świeże truskawki. Całość została zalana galaretką truskawkową. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Idealnie sprawdzi się na letnie desery.

Składniki  (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g płatków orkiszowych
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 30 g cukru kokosowego lub innego słodzidła
  • 50 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 100 g sera twarogowego
  • 1 łyżka miodu
  • 8-10 truskawek
  • galaretka o smaku truskawkowym na 0,5 l wody (najlepiej bez białego cukru)

Wykonanie

Spód

Płatki owsiane, płatki orkiszowe, migdały, wiórki kokosowe, cukier kokosowy oraz proszek do pieczenia blendujemy w rozdrabniaczu lub blenderze na gładką jednolitą masę. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy. Zagniatamy ciasto, którym wykładamy formę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.Upieczone ciasto zostawiamy do wystudzenia.

Ser mieszamy z miodem. Masę serową wykładamy na ciasto ( nie pokrywamy serem całego ciasta). Następnie układamy oczyszczone truskawki.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto.

Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz