przepisy

Trzy pomysły na zdrowy obiad + 500 inspiracji na zdrowe posiłki

Witajcie, dzisiaj w menu trzy propozycje na obiady: szybkie, zdrowe i smaczne czy marchewkowe kotleciki, pierogi o smaku pizzy oraz warzywne wegańskie curry. Wszystkie przepisy pochodzą z moich ebooków z serii „150 zdrowych przepisów”.

Teraz wszystkie moje ebooki możesz kupić w wyjątkowym pakiecie – razem to prawie 500 przepisów na posiłki od śniadania po kolację. Każdy przepis posiada informacje o kaloryczności oraz wartościach odżywczych. W ebookach znajdziesz przepisy w opcji: bez glutenu, bez laktozy, wegańskie lub wegetariańskie – wszystkie bez białego cukru oraz białej mąki. Oprócz przepisów znajdziesz gotowe jadłospisy na miesiąc w trzech opcjach kalorycznych. Poznaj moje ebooki pełne smaku – tutaj.

A teraz czas na moje propozycje obiadowe – którą wybierasz?

Marchewkowe kotleciki

Składniki

  • woreczek kaszy jęczmiennej
  • 2-3 niewielkie marchewki
  • pół czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • mąka kukurydziana do obtoczenia
  • olej do smażenia

Wykonanie

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W tym czasie obieramy marchew i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kaszę przekładamy do miseczki. Dorzucamy marchewkę, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Pierogi o smaku pizzy

Składniki (około 35 pierogów – w zależności od wielkości)

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 jajko (60 g)
  • pół szklanki ciepłej wody (125 ml)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Farsz 150 g
  • zmielonej piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona
  • 60 g żółtego sera

Wykonanie

Ciasto

Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka.

Farsz

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki a następnie pierś z kurczaka. Podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farsz nakładamy na każde wycięte z ciasta kółko i lepimy pierogi. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie do wody wrzucamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi układamy na blasze i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez około 10-15 minut.

Wegańskie curry

Składniki

  • 2 ziemniaki (150 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (150 ml)
  • 1 łyżka oleju (10 ml)
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry
  • szczypiorek

Wykonanie

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez około 20 min – aż warzywa zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy ugotowane (odcedzone) ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmażamy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy przez około 5-10 min. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *