Witajcie, dzisiaj w menu trzy propozycje na obiady: szybkie, zdrowe i smaczne czy marchewkowe kotleciki, pierogi o smaku pizzy oraz warzywne wegańskie curry. Wszystkie przepisy pochodzą z moich ebooków z serii „150 zdrowych przepisów”.
Teraz wszystkie moje ebooki możesz kupić w wyjątkowym pakiecie – razem to prawie 500 przepisów na posiłki od śniadania po kolację. Każdy przepis posiada informacje o kaloryczności oraz wartościach odżywczych. W ebookach znajdziesz przepisy w opcji: bez glutenu, bez laktozy, wegańskie lub wegetariańskie – wszystkie bez białego cukru oraz białej mąki. Oprócz przepisów znajdziesz gotowe jadłospisy na miesiąc w trzech opcjach kalorycznych. Poznaj moje ebooki pełne smaku – tutaj.
A teraz czas na moje propozycje obiadowe – którą wybierasz?
Marchewkowe kotleciki
Składniki
- woreczek kaszy jęczmiennej
- 2-3 niewielkie marchewki
- pół czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- mąka kukurydziana do obtoczenia
- olej do smażenia
Wykonanie
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W tym czasie obieramy marchew i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kaszę przekładamy do miseczki. Dorzucamy marchewkę, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Pierogi o smaku pizzy
Składniki (około 35 pierogów – w zależności od wielkości)
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko (60 g)
- pół szklanki ciepłej wody (125 ml)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Farsz 150 g
- zmielonej piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g pieczarek
- 0,5 czerwonej cebuli
- sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona
- 60 g żółtego sera
Wykonanie
Ciasto
Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka.
Farsz
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki a następnie pierś z kurczaka. Podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farsz nakładamy na każde wycięte z ciasta kółko i lepimy pierogi. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie do wody wrzucamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi układamy na blasze i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez około 10-15 minut.
Wegańskie curry
Składniki
- 2 ziemniaki (150 g)
- 2 marchewki (120 g)
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (150 ml)
- 1 łyżka oleju (10 ml)
- sól, pieprz
- przyprawa curry
- szczypiorek
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez około 20 min – aż warzywa zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy ugotowane (odcedzone) ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmażamy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy przez około 5-10 min. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!