lekka pianka z dodatkiem kokosu czy domowe FIT ptasie mleczko. Jest bardzo proste a do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. Pianka powstała na bazie jogurtu naturalnego oraz zmielonych płatków kokosowych. Dla osłody dodałam miód – można dodać innego słodzidła (najlepiej jednak by było takie, które nie zmieni koloru naszej masy). Całość polałam rozpuszczoną czekoladą z odrobiną oleju kokosowego, którego można zastąpić prawdziwym masłem. Kto się skusi kostką takiego ptasiego mleczka?
Składniki (forma o wymiarach 20 x 25 cm)
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 20 g wiórków kokosowych
- 100 ml wody
- 13 g żelatyny
- 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
Dodatkowo
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
W rondelku podgrzewamy wodę ale nie zagotowując jej. Następnie rozpuszczamy w niej żelatynę. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Jogurt miksujemy z miodem oraz wiórkami kokosowymi. Powoli dodajemy przestudzoną żelatynę (cieniutkim strumyczkiem wlewamy żelatynę ciągle miksując). Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Chowamy do lodówki na około 2-3 godziny aż dobrze masa stężeje.
Następnie masę kroimy na prostokąty na kształt ptasiego mleczeka.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej lub masło. Lekko przestudzoną polewą dekorujemy nasze ptasie mleczko.
Smacznego!