Witajcie, bardzo się cieszę, że nowa seria na blogu przypadała Wam do gustu, dlatego już dzisiaj przygotowałam kolejny odcinek. Są to TRZY POMYSŁY NA… DANIA Z BROKUŁEM.
Brokuł to warzywo podobne do kalafiora – wiecie, że jest uważane za jego przodka? To zielone warzywo posiada wiele cennych składników odżywczych takich jak białko, witamina C, A, B1, B2 i PP oraz soli mineralnych takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka. Poprawiają wchłanianie witaminy D oraz pozytywnie wpływają na nasz wzrok oraz pracę serca. Dodatkowo są niskokaloryczne – w 100 g mają tylko 33,7 kcal. Choć nie wszyscy za nim przepadają za jego dość mdły smak to warto znaleźć dla niego miejsce w naszej diecie. Niechęć do brokułów może wynikać ze sposobu w jaki zostaje przyrządzony. Brokuł nie lubić być długo gotowany bo wtedy zaczyna brzydko pachnieć i co gorsza traci swoje prozdrowotne właściwości. Można go jeść na surowo, krótko blanszować lub gotować nie więcej jak 10 minut. Pomysłów na wykorzystanie brokułu w naszej diecie jest mnóstwo. Poznaj moje propozycje!
A jakie są Wasze sposoby na wykorzystanie brokułu w diecie? Macie ulubione przepisy?
Smacznego!