Przepis #250 Tarta z nadzieniem do ruskich pierogów

Witajcie, aromatyczna tarta z  nadzieniem do ruskich pierogów – idealna na obiad lub kolację. Historia tego przepisu jest dość prosta.  Podczas ostatniego lepienia ruskich pierogów pomyliły mi się proporcje i przygotowałam za dużo nadzienia;) Nie lubię marnować jedzenia a mrozić też nie chciałam bo w mojej lodowce już wystarczy różnego rodzaju mrożonek. Przeszukując lodówkę znalazłam opakowanie ciasta francuskiego.. i to postanowiłam te dwie rzeczy ze sobą połączyć. Wyszła całkiem pyszna tarta, która zniknęła w kilka chwil. To fajne urozmaicenie a dodatkowo zaspokoi chęć na ruskie pierogi bez ich lepienia:)

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 125 g białego twarogowego
  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (180-200 ml)
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę lub ręcznie robimy puree. Pozostawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy ser oraz cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Formę do tarty wyklejamy ciastem francuskim. Wykładamy masę serowo-ziemniaczaną. Jogurt dokładnie mieszamy z jajkiem. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowaną masę wylewany na wierzch tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 min.

Gotową tartę posypujemy siekanym szczypiorkiem. Można ją podać domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. 

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz