Przepis#344 FIT Sernik kokosowo-migdałowy

Witajcie, bardzo lekki i puszysty sernik na herbatnikowym spodzie z migdałową kruszonką. Masa serowa to połączenie sera twarogowego oraz jogurtu greckiego. Dla nadania kokosowego smaku wsypałam do masy budyń kokosowy bez cukru ale można go zamienić na zwykły budyń np. waniliowy bez cukru i dodać wiórki kokosowe. Spód powstał na bazie herbatników bez cukru a kruszonka to połączenie mąki kokosowej, posiekanych migdałów i prawdziwego masła.

Skusisz się na kawałek?

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g herbatników bez cukru lub pełnoziarnistych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Masa

  • 250 g sera twarogowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń bez cukru o smaku kokosowym (lub zwykły budyń bez cukru + 1 łyżka wiórek kokosowych)
  • 2 białka jajka
  • 3 łyżki ksylitolu

Kruszonka

  • 70 g mąki orkiszowej
  • 35 g prawdziwego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie

Spód

Herbatniki pokrusz. Wymieszaj z żółtkami, mlekiem oraz ksylitolem tak aby powstała jednolita masa. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Masa

Ser zblenduj z jogurtem, budyniem oraz ksylitolem. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do serowej masy i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód.

Kruszonka

Mąkę, masło, żółtko, ksylitol otaz migdały zagnieć na jednolitą masę. Posyp sernik. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 50-55 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik ale sernik pozostaw w nim przez około jeszcze 30-40 minut.

Wystudzony sernik możesz posypać dodatkowo zmielonym ksylitolem lub polać polewą z gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

1 Comment

Dodaj komentarz