Witajcie, lekki FIT sernik na kakaowym spodzie z chrupiącymi orzeszkami dodanymi do masy serowej to ciasto do którego inspiracją są cukierki Schoko-Bons. Spód powstał na bazie mąki orkiszowej, kakao oraz prawdziwego masła, które można zamienić na olej kokosowy w stałej postaci. Masa serowa to połączenia sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz orzeszków. Wierzch został polany polewą na bazie czekolady oraz oleju kokosowego ale możesz również przygotować domową polewę. Sernik jest lekki a jednocześnie przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 70 g mąki orkiszowej
- 35 g masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka ksylitolu
Masa serowa
- 250 g sera twarogowego
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 białka
- 2 łyżki posiekanych dowolnych orzeszków
Dodatkowo
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- *opcjonalnie cukierki Schoko-Bons do dekoracji
Wykonanie
Spód
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz ksylitol. Dodaj żółtko oraz masło. Zagnieć ciasto. Wyłóż je na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa
Białka ubij na sztywną pianą. Ser zblenduj z jogurtem greckim. Dodaj budyń, ksylitol oraz posiekane orzeszki. Na koniec dodaj ubite białka i całość delikatnie wymieszaj. Masę wylej na spód. Piecz przez około 50-55 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zostaw sernik w piekarniku na około godzinę (wyłącz funkcję pieczenia i nie otwieraj drzwiczek). Kiedy sernik wystygnie udekoruj go polewą: czekoladę rozpuść z olejem kokosowym i polej ciasto.

Wierzch możesz dodatkowo udekorować kremem z serka homogenizowanego oraz cukierkami Schoko-Bons.

Smacznego!
Weronika.
Cudowny serniczek, wygląda rewelacyjnie 🙂
Dziękuję:)