Przepis#345 FIT Princessa Kokosowa bez pieczenia

Witajcie, wysokobiałkowy deser Princessa z dużą ilością wiórek kokosowych i herbatnikami. Deser jest bez pieczenia i jestem pewna, że zasmakuje nie tylko fanom kokosa. Masa to połączenie budyniu oraz sera twarogowego z dodatkiem żelatyny by zagęścić masę. Oprócz tego potrzebujesz wiórek kokosowych oraz herbatników – najlepiej bez cukru. Dla osłody możesz dodać miód, ksylitol lub inny ulubiony słodzik. Skusisz się na kawałek?


Składniki (forma 14 x 21 cm) całość: 940 kcal w tym: B: 68 g W: 109 g T: 32 g

  • 13 herbatników bez cukru
  • budyń waniliowy bez cukru (na 0,5 l mleka)
  • 0,5 l mleka roślinnego lub zwykłego
  • 250 g sera twarogowego (chudy)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl. gorącej wody
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2,5 łyżki ksylitolu
  • opcjonalnie: biała czekolada bez cukru do dekoracji

Wykonanie
Na dno naczynia ułóż połowę herbatników. Budyń ugotowuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia. Ser przełóż do miski, dodaj wystudzony budyń, wiórki kokosowe oraz ksylitol. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie – przestudź kilka minut a następnie powoli dodaj do masy cały czas mieszając. Wylej 1/2 masy na herbatniki. Ułóż resztę herbatników. Wylej pozostałą masę i wyrównaj wierzch deseru.


Ciasto możesz udekorować rozpuszczoną lub startą białą czekoladą bez cukru albo posypać wiórkami kokosowymi. Schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *