Witajcie, wysokobiałkowy deser Princessa z dużą ilością wiórek kokosowych i herbatnikami. Deser jest bez pieczenia i jestem pewna, że zasmakuje nie tylko fanom kokosa. Masa to połączenie budyniu oraz sera twarogowego z dodatkiem żelatyny by zagęścić masę. Oprócz tego potrzebujesz wiórek kokosowych oraz herbatników – najlepiej bez cukru. Dla osłody możesz dodać miód, ksylitol lub inny ulubiony słodzik. Skusisz się na kawałek?
Składniki (forma 14 x 21 cm) całość: 940 kcal w tym: B: 68 g W: 109 g T: 32 g
- 13 herbatników bez cukru
- budyń waniliowy bez cukru (na 0,5 l mleka)
- 0,5 l mleka roślinnego lub zwykłego
- 250 g sera twarogowego (chudy)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl. gorącej wody
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2,5 łyżki ksylitolu
- opcjonalnie: biała czekolada bez cukru do dekoracji
Wykonanie
Na dno naczynia ułóż połowę herbatników. Budyń ugotowuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia. Ser przełóż do miski, dodaj wystudzony budyń, wiórki kokosowe oraz ksylitol. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie – przestudź kilka minut a następnie powoli dodaj do masy cały czas mieszając. Wylej 1/2 masy na herbatniki. Ułóż resztę herbatników. Wylej pozostałą masę i wyrównaj wierzch deseru.
Ciasto możesz udekorować rozpuszczoną lub startą białą czekoladą bez cukru albo posypać wiórkami kokosowymi. Schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.
Smacznego!
Weronika.