Witajcie, FIT Tiramisu jeden z najszybszych deserów, którego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut! Wystarczy tylko kilka składników by mieć pyszny deser, którym z powodzeniem możesz poczęstować nawet swoich gości. Tradycyjny smak Tiramisu przełamałam dodatkiem wiórków kokosowych dzięki czemu deser zyskuje nowy smak! Do przygotowania wykorzystałam biszkopty bez cukru (możesz użyć również bezglutenowych), homogenizowanego serka (jest mniej kaloryczny niż mascarpone), aromatycznej kawy oraz kakao do dekoracji. Aby zagęścić serkową masę dodaj mąki kokosowej. Deser jest naprawdę wyjątkowy a po schłodzeniu smakuje najlepiej!
Całość: 1070 kcal w tym: B: 55 g W: 116 g T: 50 g
Składniki (forma o wymiarach 21×14 cm)
- około 22 biszkoptów bez cukru
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżka ksylitolu
- 3 łyżeczki mąki kokosowej
- 1 łyżka wiórków kokosowych + 1 łyżka do dekoracji
- ¼ szklanki zaparzonej kawy
- 1 łyżka kakao
Wykonanie
Na spód naczynia wyłóż połowę biszkoptów. Serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem, mąką kokosową oraz 1 łyżką wiórków kokosowych. Biszkopty skrop kawą. Wyłóż połowę masy. Ułóż resztę biszkoptów. Skrop je kawą. Wyłóż resztę masy. Wierzch posyp kakao oraz wiórkami kokosowymi.
Schłodź w lodówce około godziny.
Deser możesz posypać również kawą lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Weronika.