Przepis #326 FIT Banofee – bez pieczenia i białego cukru

Witajcie, Banofee to jedno z najbardziej znanych deserów, które można przygotować w zdrowszej Fit wersji. Tradycyjne Banoffee to angielski deser zrobiony z bananów, śmietany, karmelowego sosu oraz herbatnikowym spodzie. W odchudzonej wersji do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki bez cukru oraz masło orzechowe. Zamiast śmietany dodałam krem na bazie serka homogenizowanego. Sos karmelowy zamieniłam na masę daktylową: daktyle zblendowane z bananem. Wierzch możesz posypać kakao, kawą lub startą czekoladą.

Składniki (forma o wymiarach 21×14 cm)

  • 50 g herbatników bez cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 50 g daktyli
  • 3 banany
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 3 łyżeczki mąki kokosowej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie

Herbatniki pokrusz i zmiksuj z miodem oraz masłem orzechowym. Masę wyłóż na spód formy. Schowaj do lodówki na czas przygotowania dalszych warstw. Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz je z wody (odrobinę wody możesz zostawić) i zblenduj z jednym bananem. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Na daktylową masę ułóż plasterki banana. Serek homogenizowany wymieszaj z mąką kokosową oraz ksylitolem. Odstaw na 10 minut. Następnie krem wyłóż na daktylową masę. Czekoladę zetrzyj i posyp wierzch deseru.

Ciasto schłodź w lodówce przez około 2-3 godziny.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz