Witajcie, Banofee to jedno z najbardziej znanych deserów, które można przygotować w zdrowszej Fit wersji. Tradycyjne Banoffee to angielski deser zrobiony z bananów, śmietany, karmelowego sosu oraz herbatnikowym spodzie. W odchudzonej wersji do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki bez cukru oraz masło orzechowe. Zamiast śmietany dodałam krem na bazie serka homogenizowanego. Sos karmelowy zamieniłam na masę daktylową: daktyle zblendowane z bananem. Wierzch możesz posypać kakao, kawą lub startą czekoladą.
Składniki (forma o wymiarach 21×14 cm)
- 50 g herbatników bez cukru
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki miodu
- 50 g daktyli
- 3 banany
- 300 g serka homogenizowanego
- 3 łyżeczki mąki kokosowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie
Herbatniki pokrusz i zmiksuj z miodem oraz masłem orzechowym. Masę wyłóż na spód formy. Schowaj do lodówki na czas przygotowania dalszych warstw. Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz je z wody (odrobinę wody możesz zostawić) i zblenduj z jednym bananem. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Na daktylową masę ułóż plasterki banana. Serek homogenizowany wymieszaj z mąką kokosową oraz ksylitolem. Odstaw na 10 minut. Następnie krem wyłóż na daktylową masę. Czekoladę zetrzyj i posyp wierzch deseru.
Ciasto schłodź w lodówce przez około 2-3 godziny.
Smacznego!
Weronika.