Za oknem robi się chłodniej, dlatego warto postawić na pyszne rozgrzewające dania. Bazą takich dań mogą być warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, seler; makaron, ryż czy kasza. Nie może również zabraknąć rozgrzewających przypraw: chili, curry, pieprz oraz papryka. Do takich przysmaków można zaliczyć: dania jednogarnkowe, zupy czy naleśniki z wytrawnym farszem. Pomysłów i inspiracji jest mnóstwo!
Przepisy na dania znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.
Życzę smacznego!
Kurczak Tikka Masala – Całość: 961 kcal w tym: B: 66 g; W: 102 g; T: 30 g
Składniki (2 porcje)
- 250 g piersi z kurczaka
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1/2 puszki pomidorów
- sól, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka wędzona,
- przyprawa Garam Masala
- 1 łyżka oleju
- woreczek ryżu
Wykonanie
Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do miseczki i obficie posypujemy przyprawą Garam Masala. Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek siekamy. Wszystko podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy kurczaka i całość delikatnie podsmażamy. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe oraz pomidory. Dodajemy podsmażonego kurczaka. Wszystko gotujemy około 15 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku papryką, pieprzem i odrobiną przyprawy Garam Masala. Danie podajemy z ugotowanym ryżem.
Zupa tajska – Porcja: : 256 kcal w tym: B: 10 g W: 4,5 g T: 22 g
Składniki (4 porcje)
- 350 ml domowego bulionu
- pojedyncza pierś z kurczaka
- mała czerwona cebula
- czerwona papryka
- ząbek czosnku
- puszka mleczka kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, curry, czosnek
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Tak samo kroimy paprykę. Mięso oraz paprykę dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz przyprawą curry. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy nasz bulion. Gotujemy chwilę. Wlewamy mleczko kokosowe. Przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę gotujemy. Przelewamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Wegetariańskie curry – Całość: 488 B: 6 g W: 33 g T: 37 g
Składniki (1 porcja)
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula czerwona
- puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- przyprawa curry
- szczypiorek
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy przez około 20 min – aż warzywa zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy ugotowane (odcedzone) ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmażamy. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy przez około 5-10 min. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zapisz przepisy w formie zdjęć.
Smacznego!
Weronika.