Witajcie, różowe wegańskie babeczki z dodatkiem bananów to idealna propozycja na Walentynki. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste – wystarczy wymieszać wszystkie składniki, upiec, udekorować i gotowe.
Więcej Walentynkowych deserów znajdziesz znajdziesz tutaj i tutaj.
Składniki (6 sztuk) 1 babeczka to: 205 kcal w tym: B 8 g W: 23 g T: 9 g
- 150 g obranych bananów
- 50 ml oleju rzepakowego/kokosowego
- 50 ml napoju roślinnego
- 150 g maki orkiszowej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g ksylitolu/erytrolu
- 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
- szczypta sody oczyszczonej
Dekoracja
- 300 g jogurtu wegańskiego
- 2 łyżeczki zmielonego ksylitolu
- 2 łyżeczki liofilizownaych truskawek
Wykonanie
Banany przełóż do miski i rozdrobnij je widelcem. Dodaj napój roślinny oraz olej – wymieszaj składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz ksylitol/erytrol – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Do mokrych składników wsypuj powoli suche składniki cały czas mieszając. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszaj. Masę przełóż do foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotowe babeczki wystudź.
Przygotuj krem do dekoracji. Jogurt wymieszaj ze zmielonym ksylitolem/erytrolem oraz liofilizowanymi owocami. Udekoruj babeczki.
Gotowe babeczki przechowuj w chłodny miejscu.
Smacznego !
Weronika.