Przepis#390 Wegańskie babeczki bananowe

Witajcie, różowe wegańskie babeczki z dodatkiem bananów to idealna propozycja na Walentynki. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste – wystarczy wymieszać wszystkie składniki, upiec, udekorować i gotowe.

Więcej Walentynkowych deserów znajdziesz znajdziesz tutaj i tutaj.

Składniki (6 sztuk) 1 babeczka to: 205 kcal w tym: B 8 g W: 23 g T: 9 g

  • 150 g obranych bananów
  • 50 ml oleju rzepakowego/kokosowego
  • 50 ml napoju roślinnego
  • 150 g maki orkiszowej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g ksylitolu/erytrolu
  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • szczypta sody oczyszczonej

Dekoracja

  • 300 g jogurtu wegańskiego
  • 2 łyżeczki zmielonego ksylitolu
  • 2 łyżeczki liofilizownaych truskawek

Wykonanie

Banany przełóż do miski i rozdrobnij je widelcem. Dodaj napój roślinny oraz olej – wymieszaj składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz ksylitol/erytrol – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Do mokrych składników wsypuj powoli suche składniki cały czas mieszając. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszaj. Masę przełóż do foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotowe babeczki wystudź.

Przygotuj krem do dekoracji. Jogurt wymieszaj ze zmielonym ksylitolem/erytrolem oraz liofilizowanymi owocami. Udekoruj babeczki.

Gotowe babeczki przechowuj w chłodny miejscu.

Smacznego !

Weronika.

Polecane