Przepis#389 FIT tort orzechowy (Ferrero Giotto) bez glutenu

Witajcie, puszysty bezglutenowy biszkopt przełożony kremem orzechowym bez dodatku cukru czyli tort inspirowany czekoladkami Ferrero Giotto. Bazą biszkoptu są białka jajka oraz mąka kukurydziana. Masa serowa to połączenie skyru, sera twarogowego oraz masła orzechowego. W podanym przepisie zamiast skyru możesz użyć innego gęstego jogurtu: jogurt grecki lub serek homogenizowany. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste – idealnie sprawdzi się deser oraz jako tort urodzinowy.

Składniki (forma o średnicy 16 cm) Tort podziel na 8 części: 1 porcja to: 120 kcal w tym: B: 11 g W: 7 g T: 6 g

Biszkopt

  • 4 białka
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki erytrolu/ksylitolu

Masa orzechowa

  • 150 g skyru/homogenizowanego
  • 150 serka twarogowego
  • 50 g masła orzechowego
  • 2 łyżki erytrolu/ksylitolu
  • 60 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 150 g skyru naturalnego
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki ksylitolu/erytrolu

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubij na sztywną pianę. Miksując dalej wsyp erytrol/ksylitol. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Pozostaw do wystudzenia a następnie przetnij biszkopt na pół.

Masa orzechowa

Skyr/serek homogenizowany zblenduj z serem twarogowym, ksylitolem/erytrolem oraz masłem orzechowym. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, lekko przestudź a następnie wlewaj powoli do serowej masy cały czas mieszając.

Na dno formy (wyłóż ją folią spożywczą), w której pieczony był biszkopt wyłóż połowę biszkoptu a następnie wylej 2/3 orzechowej masy. Przykryj drugim krążkiem biszkoptu i wyłóż resztę masy. Ciasto schowaj do lodówki aż się schłodzi na 2-3 godziny.

Ciasto wyłóż z formy. Skyr, masło orzechowe oraz ksylitol/erytrol wymieszaj. Użyj tej masy do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Schłodź ponownie w lodówce przez około godzinę.

Ciasto możesz dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane