Witajcie,
ciasto Brownie z fasoli to klasyk, który chyba zna większość z Nas. Ja jednak postanowiłam je nieco wzbogacić dodając wiórki kokosowe oraz startą czekoladę na wierzch. Dzięki temu, że składniki dość długo i powoli blendowałam wyszło bardzo lekkie i delikatne. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego ciasta z obawy przed wyczuwalnym smakiem fasoli – to uwierzcie, że jej praktycznie wcale nie czuć! Spróbujcie koniecznie!
Wartości odżywcze na 100 g: 130 kcal w tym: B: 6,7 g; W: 17 g; T: 4 g.
Składniki
– 2 puszki czerwonej fasoli
– 2 banany
– 2 łyżki wiórek kokosowych
– 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła
– 2-3 łyżki kakao
– 4 jajka
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie
Fasolę przepłukujemy a następnie przekładamy do miski. Dorzucamy banany i całość blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy słodzik, wiórki kokosowe, sodę oczyszczoną, kakao oraz jajka. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy (moja ma 24 x 24 cm) Wierzch dodatkowo posypałam odrobiną startej czekolady ale to nie jest konieczne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Ciasto jest bardzo czekoladowe w smaku i idealnie sprawdzi się na deser lub drugie śniadanie, które można zapakować do szkoły czy pracy.
Smacznego!
W.
Prezentuje się bosko! Takie wilgotne i zbite w środku 🙂
Oj tak:) jest idealne;)
Jakie wymiary ma forma??
24 x 24 cm 😉
Czy fasola czerwona ma być z puszki, taka konserwowa?
tak z puszki:)