Przepis#391 Serowe mini pączki – bez glutenu

Witajcie, lekki i puszyste bezglutenowe mini pączki serowe idealne w karnawale jak i na słodki deser w ciągu roku. Pączki powstały na bazie serka homogenizowanego i dzięki użyciu gotowej mąki mieszanki mąki są bezglutenowe. Dodatkowo nie zawierają białego cukru!

Wpis powstał przy współpracy z marką Incola.

Składniki (12-15 sztuk)

  • 250 g mieszanki bezglutenowej
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki erytrolu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu 
  • 2 jajka 
  • 300 ml oleju do smażenia 

Wykonanie

Do miski wsyp mix. Dodaj proszek do pieczenia, erytrol, jajka oraz serek homogenizowany. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Natłuść dłonie olejem i uformuj z powstałej masy kulki. 

W rondelku rozgrzej olej i smaż pączki z obu stron na złocisty kolor. 

Przestudzone pączki możesz posypać na przykład zmielonym erytrolem. 

Smacznego!

Weronika.

Polecane