przepisy

Przepis #264 FIT Batoniki kokosowe (Knoppers – baton kokosowy)

Witajcie, domowe batoniki z mlecznym kremem, orzeszkami laskowymi oraz FIT karmelem z dodatkiem kokosa oblane pyszną czekoladą czyli domowe batoniki Knoppers. Przygotowanie takich batoników jest bardzo szybkie i proste. Potrzebujesz tylko kilka składników bo odtworzyć w domu gotowe sklepowe słodycze. Do przygotowania masy wykorzystałam ser mascarpone ponieważ jest dość gęsty i można swobodnie rozsmarować go na wafelku. FIT karmel to po prostu zblendowane daktyle do których dodałam wiórki kokosowe. Do masy z orzeszkami użyłam orzechów laskowych ale możesz je zastąpić  innymi orzeszkami na przykład włoskimi czy ziemnymi. Batoniki najlepiej smakują kiedy są dobrze schłodzone. Skusisz się na jednego?:)

Składniki (4 batoniki)

1 batonik to: 202 kcal w tym: B: 3 g W: 23 g  T: 12 g

  • 1 wafel tortowy bez cukru
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 50 g daktyli kokosowych
  • 3 orzechy laskowe
  • 4  łyżki mleka
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie

Z wafla tortowego wycinamy 12 prostokątów o takiej samej wielkości ( 3 prostokąty na jeden batonik) – ja obrysowałam kupny batonik Knoppers. 

Ser mascarpone mieszamy z ksylitolem a następnie dzielimy na pół. Jedną część masy zostawiamy „mleczną” a drugą mieszamy z pokrojonymi orzeszkami laskowymi lub ziemnymi.

Daktyle moczymy przez około 20 min w gorącej wodzie. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z wiórkami kokosowymi – powstaje nam masa karmelowa z kokosem.

Gdy mamy gotowe wszystkie masy przystępujemy do składania batonika: na pierwszy wafelek wykładamy około 1-2 cm masy mlecznej, przykrywamy drugim wafelkiem, wykładamy również około 1-2 cm masy z orzeszkami, przykrywamy trzecim wafelkiem, wykładamy około 2 cm masy karmelowej z kokosem. Na czas zrobienia polewy chowamy batoniki do lodówki.

Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy mleko. Kiedy będzie już gorące wyłączmy palnik i wrzucamy pokruszoną czekoladę – mieszamy aż powstanie jednolita masa (gdy polewa będzie za rzadka dodaj więcej czekolady a gdy będzie za gęsta dolej odrobinę mleka). Tak powstałą polewą dekorujemy nasze batoniki. Ponownie chowamy do lodówki aż polewa zgęstnieje.

P.S To nie jest reklama batonika – zdjęcie zostało użyte tylko i wyłącznie poglądowo.

Wierzch batonika możesz dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *