Przepis #85 Makaron w sosie jogurtowo-szpinakowym

Witajcie,
dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na szybki obiad. Cóż, nie zawsze mamy dużo czasu na gotowanie posiłku – co niestety często traktujemy jako dobrą wymówkę. Wychodząc na przeciw przygotowałam obiad z dosłownie 4 składników oraz przypraw. Prosto? Szybko? Tak bo na jego przygotowanie potrzeba nie więcej niż 30 minut. A smakuje jak z eleganckiej restauracji:)



Składniki ( 4 porcje)
– opakowanie mrożonego szpinaku (450-500 g)
– duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego 
– 2 ząbki czosnku
– odrobina oleju
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, pomidor suszony, papryka wędzona słodka
– makaron ( ja użyłam bezglutenowego – porcja 50 g)

Wykonanie
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy około 20 minut. Przyprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy makaron według przepisu. Podduszony szpinak zostawiamy na około 10 min do wystudzenia. Następnie dodajemy jogurt i doprawiamy  – całość podgrzewamy.




Podajemy z ugotowanym makaronem. 

Sos smakuje bardzo kremowo i delikatnie. Szpinak lubi czosnek, dlatego jest on jednym z podstawowych składników tego dania. Można także dodać zeszkloną cebulkę i podsmażony boczek.




Smacznego!
W.  

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *