FIT omlet na słodko – trzy przepisy!

Hej! Omlet na słodko to pyszna propozycja na śniadanie. W zależności do składników jakich użyjemy do przygotowania omlet może być pełnowartościowym posiłkiem. FIT omlet można przygotować na wiele różnych sposobów a także w różnych opcjach: bez glutenu, bez laktozy, wegańskie czy bez dodatku cukru. W tym wpisie przygotowałam trzy przepisy na FIT omlet bez dodatku cukru!

Omlet owsiany z orzechami Kcal: 450 B: 18 g W: 18 g T: 35 g

Składniki (1 porcja)

  • 1 łyżka mąki owsianej (20 g)
  • jajko (60 g) szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju (10 ml)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g)
  • 2 orzechy laskowe lub włoskie (5 g)
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych (10 g)

Wykonanie

Do miseczki wsypujemy mąkę, płatki migdałowe oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jajko oraz wodę. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy masę i smażymy z obu stron. Podajemy z masłem orzechowym oraz siekanymi orzechami.

Omlet Ferrero Rocher Całość (z pralinką): 486 kcal w tym: B: 44 g W: 23 g T: 23 g 

Składniki

  • 2 jajka 
  • 100 g sera twarogowego 
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 
  • 1 łyżeczka kakako
  • 2/3 łyżki mąki orkiszowej/pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 ml mleka lub napoju roślinnego 

Nadzienie

  • 2 łyżki kvargu/serka homogenizowanego 
  • 1 pralina Ferrero Rocher (zamiast niej możesz dodać 1/2 łyżeczki kakao + 1 łyżeczka ksylitolu + 1 łyżeczka posiekanych orzeszków)

Dodatkowo

  • 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru 
  • 1 łyżeczka posiekanych orzeszków 

Wykonanie

Do miseczki dodaj jajka, ser, budyń, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko. Zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Na lekko natłuszczoną patelnię wylej masę. I smaż pod przygrywką przez 2-3 minuty a następnie odwróć na drugą stronę i smaż około 2 minut. Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj nadzieniem: serek wymieszaj z pokruszoną pralinką Ferrero Rocher (lub wymieszaj serek z pozostałymi składnikami podanymi przy nadzieniu). Wierzch udekoruj rozpuszczoną czekoladą i posyp startą czekoladą.

Omlet Rafaello Kcal: 545 w tym B: 46 g W: 19 g T: 32 g

Składniki (1 porcja)

  • 2 jajka 
  • 100 g sera twarogowego 
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 2/3 łyżki mąki orkiszowej/pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 ml mleka lub napoju roślinnego 

Nadzienie

  • 150 g skyru/serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu

Dodatkowo

  • 2 kostki białej czekolady bez cukru
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych

Wykonanie

Do miseczki dodaj jajka, ser, budyń, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Zblenduj/zmiksuj na gładką masę. Na lekko natłuszczoną patelnię wylej masę. I smaż pod przygrywką przez 2-3 minuty a następnie odwróć na drugą stronę i smaż około 2 minut. Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj nadzieniem: serek wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz ksylitolem. Wierzch udekoruj rozpuszczoną czekoladą i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Weronika.

Polecane