Batoniki czekoladowo – bananowe z fasoli

Witajcie,
przed Wami słodkie i bardzo czekoladowe batoniki z bananem. Bez mąki, mleka i białego cukru. Bardzo szybkie w wykonaniu i niskokaloryczne. Można je zabrać ze sobą na wakacyjne letnie wycieczki:)
Jeden batonik to: 45,2 kcal w tym: W:7,9 g; B: 1,82 g; T: 0,3 g.


Składniki:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 banan
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2-3 łyżki cukru lub słodzika
– 2 łyżki kakao


Wykonanie
Fasolę odsączamy z wody i dokładnie płuczemy. Następnie blendujemy na bardzo gładką masę.


Kolejno dodajemy cukier/słodzik, proszek do pieczenia oraz kakao.


Ponownie blendujemy na koniec dodajemy pół banana. Blendujemy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki.

Na wierz układamy resztę banana pokrojonego w  plasterki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.


Następnie po wystudzeniu dzielimy ciasto krojąc je na kształt batoników.


Batoniki są idealną FIT przekąską. Ze względu na słodycz bananów potrafią szybko zaspokoić naszą ochotę na coś słodkiego;)
Smacznego!
W.

Polecane

Dodaj komentarz