Witajcie,
dzisiaj propozycja szybkiego deseru z kubeczka. Jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe dlatego deser zawiera fantastyczne połączenie czekolady i kokosa. Czy jest coś smaczniejszego? 🙂 Przechowywany w lodówce przed podaniem idealnie sprawdzi się jako chłodny posiłek w upalne letnie dni.
Jedna porcja zawiera: 346, 2 kcal w tym: W: 41,8 g, B: 16,6 g, T: 12 g.
Składniki (jedna porcja)
– 1 opakowanie jogurtu greckiego 150 g
– 20 g daktyli wcześniej namoczonych
– 1 łyżeczka kakao
– 10 g wiórek kokosowych
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka słodzika lub cukru (opcjonalnie)
Wykonanie
Odsączone daktyle blendujemy z kakao. Przekładamy do kubeczka.
Jogurt grecki łączmy z wiórkami kokosowymi ( około 1 łyżeczki wiórków zostawiamy do posypania na wierzch) oraz ewentualnym słodzikiem. Tak przygotowaną masę przekładamy do kubeczka na masę daktylową.
Następnie rozpuszczamy w rondelku gorzką czekoladę. Delikatnie wystudzamy. Kolejno wylewamy ją na masę jogurtową i wkładamy do lodówki aż polewa zastygnie wtedy wierzch posypujemy resztą wiórek kokosowych.
Prawda, że szybko?
Spróbujecie koniecznie!
Smacznego !
W.